Клімкін прокоментував ініціативу Мінінфраструктури / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що дуже стримано ставиться до ініціативи про припинення пасажирського сполучення з Російською Федерацією наземним транспортом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам.

На запитання, чи підтримує МЗС пропозицію Міністерства інфраструктури про припинення пасажирських перевезень з Росією, Клімкін відповів: «Чому ми саме зараз підійшли до цього? От люди їздили-їздили, а тепер ми про це кажемо. Ми, звичайно, маємо говорити про те, яким чином обмежити будь-який вплив агресора, але це не має бути в контексті внутрішньополітичному, це має бути в контексті боротьби проти Росії».

Відео дня

Читайте такожВони змінили тактику: у ДПСУ розповіли, як Росія блокує Керченську протоку

Як наголосив Клімкін, необхідно бути послідовними. «Якщо ми кажемо, що такого сполучення не має бути, а всі ті сотні тисяч і мільйони українців, які їздять, яким чином ми до них ставимося? Що, ми маємо назвати їх зрадниками? Або ми маємо взагалі зрозуміти реальність, і ця реальність полягає у тому, що ми знаходимося у стані війни з Російською Федерацією», - сказав міністр.

«Але ця війна - це війна за розпад імперії. І ми маємо, навіть зараз, під час війни, мільйони українців, які знаходяться на території Росії», - зауважив він.

На переконання Клімкіна, «багато з тих українців їздять в Росію не тому, що їм подобається Росія».

За його словами, багато українців у Росії є патріотами України і їздять туди до родичів або намагаються заробляти собі на життя.

«Тому чесно маємо подивитися на цю проблему загально, а не шляхом політичних гасел. Я готовий обговорювати цю проблему, але ця проблема має бути вирішена саме в контексті боротьби з Росією як агресором, і розуміючи, що люди не мають страждати», - наголосив Клімкін.

При цьому міністр не відповів на пряме запитання, чи він проти припинення пасажирського сполучення з РФ. «Ми маємо зрозуміти, яким чином контролювати: хто їздить і як їздить», - сказав Клімкін.

Він заявив, що ставиться до цього питання «дуже стримано». «Але потрібно подивитися на всі аспекти. Це не означає, що ми маємо зберегти саме цю сітку», - зауважив Клімкін і додав, що необхідно розрізняти питання політики і людей.

Як повідомляв УНІАН, днями міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що Мінінфраструктури подало на розгляд уряду комплекс контрзаходів із протидії російській агресії, яким, у тому числі, пропонується припинення пасажирського залізничного сполучення з Росією.

Пізніше керівники Представництва президента України в Автономній Республіці Крим висловились на підтримку припинення залізничного та автобусного сполучення міст материкової України з містами РФ.