/ фото УНІАН

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили міністру інфраструктури Володимиру Омеляну про підозру в отриманні хабара й декларуванні недостовірної інформації.

13 вересня під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури йому повідомили про підозру за ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу, повідомляє прес-служба НАБУ.

За даними слідства, Омелян, який із 2000 року перебуває на державній службі, з 1 січня 2000 року до 26 квітня 2018 року, отримав 2,17 млн грн офіційного доходу, тоді як витрати її склали лише в період із 2008 року до 26 квітня 2015 року щонайменше 3,45 млн грн.

Відео дня

Детективи НАБУ з’ясували, що "в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи".

Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тисяч доларів та 25 тисяч євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4 230 500 гривень, заявляє бюро.

Читайте такожНАЗК знайшло в Денісової десятки незадекларованих мільйонів

Крім того, "слідство встановило факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування".

"Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016 – понад 8,024 млн грн", – йдеться в повідомленні.

"У декларації за обидва роки посадовець умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого він є, та який перебував у його володінні й користуванні", – заявляє НАБУ.

"Не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою", – додає відомство.  

Крім того, за даними НАБУ, "міністр вніс недостовірні відомості про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, придбаного в 2016 році".

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

В свою чергу міністр відкидає всі звинувачення й називає підозру політичним замовленням. 

"Співробітники НАБУ вручили мені підозру за "незаконне збагачення" десять років тому, "користування чи придбання" машини для брата і недекларування проживання в будинку впродовж двох тижнів 2016 року. Щодо суті справи: за дивним збігом обставин, її відкрили одразу після мого візиту під суд над Мартиненком", - написав у Facebook Омелян.

Останні півтора року тривали слідчі дії.

"Впродовж півтора року перевірили все: пошту, месенджери, обшукали, опитали всіх знайомих, родичів, друзів. Шукали сенсацій: дорогу нерухомість, значні кошти, офшорні чи будь-які компанії, схеми, корупцію. Переконалися, що неможливо знайти те, чого немає. Витрачено купу часу і коштів платників податків з єдиною метою - оголосити підозру першому міністру. Оголосили!", - зазначив Омелян. 

Усі подробиці справи міністр обіцяє розповісти на брифінгу ввечері.