Ілюстрація / REUTERS

Державне космічне агентство планує, що запуск першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь" відбудеться в серпні наступного року, якщо канадський підрядник відновить роботу над проектом до кінця 2018 року.

Читайте такожАстрономи відкрили десять нових супутників Юпітера

Про це УНІАН повідомив голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Павло Дегтяренко.

Відео дня

"Спочатку нам необхідно повернути канадців (канадська компанія-підрядник MDA - УНІАН) в проект, ми вже близько року спілкуємося, після чого знадобиться близько восьми місяців, щоб запустити ("Либідь" - УНІАН). Якщо цього року вдасться їх повернути, то ми доробимо ракетоносій, і десь до кінця серпня наступного року запустимо апарат", - повідомив Дегтяренко.

Разом з тим, за його словами, можливий і песимістичний сценарій запуску проекту.

"Песимістичний сценарій - вони (канадська компанія - підрядник MDA - УНІАН) будуть упиратися, ми закінчимо розгляд справи в Лондонському арбітражі, сподіваюся, що переможемо, вони повернуть гроші за проект і доведеться створювати нові космічні апарати. На це може піти ще п'ять років", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, у 2009 році ДКАУ та канадська MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) підписали контракт на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь". MDA виступає головним підрядником по створенню системи. Згідно з умовами контракту, всі питання по створенню і запуску супутника є компетенцією MDA, який передає супутник замовнику – українському ДП "Укркосмос" вже на орбіті.

Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) об'ємом 254,6 мільйона доларів.

Спочатку запуск "Либіді" намічений на 2012 рік, терміни запуску неодноразово зміщувалися з різних причин.

У 2017 стало відомо, що запуск супутника, запланований з 2011 року, не здійсниться через те, що канадська сторона не виконала взяті на себе зобов'язань в зв'язку з фінансовими проблемами.