Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз виділить 50 мільйонів євро грантових коштів на підвищення швидкості, комфортності та економічності перевезень, забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах у західному регіоні України, а також додатково 10 мільйонів євро у вигляді гранту для "Укрзалізниці".

Читайте такожЄС направити місію для оцінки інфраструктури Приазов'я та Східної України – Гройсман

Про це міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив в Facebook.

Відео дня

"Підписано фінансову Угоду "Транспортна зв'язок в Україні - Фаза I" між Україною та Європейським інвестиційним банком. Вперше на українську інфраструктуру ми отримали не тільки кредит, а й грантові безповоротні кошти Єврокомісії, які будуть спрямовані на автодороги і залізницю. Проектом передбачено залучення кредитних коштів Європейського інвестиційного банку у розмірі 50 мільйонів євро, а також грантових коштів Європейського Союзу в обсязі 50 мільйонів євро на підвищення швидкості, комфортності та економічності перевезень, а також забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах у західному регіоні України. Додатково передбачено виділення для УЗ 10 мільйонів євро теж у вигляді гранту!", - написав він.

Омелян зазначив, що кошти будуть спрямовані на покращення автодорожнього повідомлення у західному регіоні України (Львівська, Рівненська, Тернопільська області), будівництво розв'язок, шляхопроводів та об'їзних доріг навколо міст, підвищення безпеки дорожнього руху, впровадження контролю руху автотранспортних засобів шляхом встановлення інтелектуальних транспортних систем (ІТС), розробку програм усунення вузьких місць залізничних перевезень, а також на дослідження можливості створення мережі взаємопов'язаних логістичних центрів та мультимодальних терміналів у найбільших транспортних вузлах, пунктах пропуску через державний кордон України та країн ЄС.

"Реалізація даного проекту передбачена Інвестиційним планом Європейського Союзу для України, який був затверджений 15 жовтня 2018 року і який ми готували більше року", - повідомив міністр.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2017 року за результатами Брюссельського саміту Східного партнерства Євросоюз і країни-партнери узгодили орієнтовні карти, що передбачають поширення Транс'європейської опорної транспортної мережі ЄС на території країн Східного партнерства як основи транспортної взаємозв'язку та визначення спільних інфраструктурних пріоритетів.

У травні цього року Кабмін затвердив Національну транспортну стратегію України до 2030 року Drive Ukraine 2030, метою якої є інтеграція України в світову економіку і технологічний стрибок у сфері інфраструктури.