Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів схвалив Морську доктрину України на період до 2035 року, яка покликана посилити позиції України в Азовському і Чорному морях, Керченській протоці з урахуванням дій Російської Федерації як країни-агресора.

Читайте такожВ Азовському морі лише 10% суден з українським прапором – Гройсман

Про це міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив у Facebook.

Відео дня

«Це вкрай важливе рішення для України, особливо з огляду на агресію РФ на Азові.

Доктрина розроблена Міністерством інфраструктури і підтримана Міноборони, МВС, ДСНС - усім урядом у цілому. Нова доктрина повинна посилити позиції України в Азовському і Чорному морях, Керченській протоці з урахуванням дій Російської Федерації як країни-агресора», - написав він.

Омелян зазначив, що Україна не послабить свої позиції на морі, і не припинять свою роботу українські порти.

«Оновлена Морська доктрина України - це комплексний стратегічний документ, який визначає пріоритети послідовної морської політики України на довгострокову перспективу. Нова доктрина є виконанням указу президента Петра Порошенка і рішення РНБО щодо захисту національних інтересів на півдні і сході України, в Чорному і Азовському морях, і Керченській протоці. Змінюється ситуація на морі - змінює і Україна свою політику. Чим сильнішим є тиск, тим сильніше спротив. Як третій закон Ньютона», - написав міністр.

Як повідомляв УНІАН 10 грудня Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що практична підтримка постраждалих областей України через блокаду Росією судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці має більше значення, ніж нові санкції у зв'язку з цією блокадою.

Перед початком саміту ЄС Могеріні заявила, що в Євросоюзі готові розширити істотну допомогу для України.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення.

Українців звинуватили у незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх доправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».