Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада відхилила проект закону «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)» (№8492).

Як передає кореспондент УНІАН, за законопроект у другому читанні проголосували лише 185 народних депутатів із 306, зареєстрованих у сесійній залі.

Після цього депутати не змогли ані повернутися до голосування за законопроект, ані направити його на підготовку до повторного другого читання. Таким чином законопроект було відхилено.

Відео дня

Проектом закону пропонувалося встановити, що порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте такожДепутати зробили крок до збільшення штрафів за непристебнутий ремінь у 17 разів (відео)

У чинному положенні закону йдеться про розмір штрафу у розмірі 3 неоподатковуваних мінімумів.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, за даними ВООЗ, ефективність використання ременів безпеки в автомобілях для порятунку життів становить близько 50% у ДТП, результатом яких у випадку невикористання ременів стала б смерть водія та пасажирів.

Наголошується, що рівень користування ременями безпеки в Україні є найнижчим серед усіх країн Європи.

"Лише 15% водіїв користуються ременями безпеки, за даними дослідження кампанії "За безпечні дороги", проведеного в 2017 році. Для прикладу, у Франції 99% водіїв постійно використовують ремені безпеки, у Чехії - 97%, у Словенії - 93%, у Польщі - 83 %", - сказано у документі.

Також зауважується, що з кожним роком на українських дорогах зростає кількість мотоциклів, мопедів та інших двоколісних транспортних засобів, що водночас "супроводжується зростанням смертності і травматизму серед їх користувачів".

"Мотоцикли та мопеди дуже поширені саме серед молоді. За даними ВООЗ, велика кількість летальних випадків при користуванні такими транспортними засобами трапляється внаслідок тяжкої травми голови. При цьому використання мотошоломів може знизити ризик загибелі до 40% і знизити ризик тяжких травм приблизно на 70%", - йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, як зазначається, міжнародний досвід свідчить, що одним з найефективніших способів спонукати водіїв та пасажирів користуватись ременями безпеки і мотошоломами є посилення відповідальності за ці порушення. Зокрема, у Франції штраф за ігнорування ременя безпеки становить 135 євро, у Словенії - 120 євро, у Чехії - 77 євро.

Згідно з даними Національної поліції, щороку на дорогах в Україні гине не менш як 3,5 тисяч осіб, і приблизно така сама кількість зазнає травм.