Ілюстрація / REUTERS

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) зайнялася розробкою системи, за допомогою якої авіакомпанії зможуть заздалегідь дізнаватися про зони турбулентності.

Згідно з повідомленням IATA, система, що отримала назву Turbulence Aware, створюється за підтримки 12 авіакомпаній, які і стануть її випробовувати, передає N+1.

Турбулентністю прийнято називати нерівномірні повітряні потоки в атмосфері Землі. Зони з такими нерівномірними потоками не є рідкістю і їх можна відносно точно прогнозувати. Наприклад, такі зони існують на стику теплих і холодних повітряних потоків над горами або між морем і сушею або на межі хмар.

Відео дня

Існує і турбулентність ясного неба. Зони з нею стандартними засобами практично неможливо виявити в них практично повністю відсутня хмарність, а погодний радар на борту літака не виявляє будь-яких атмосферних аномалій. Зони з такою турбулентністю пілоти облітають, опираючись на інформацію з повідомлень літаків, що вже побували у них.

Читайте також"Пекельний рейс": потужна турбулентність покалічила 15 пасажирів аргентинського літака (відео)

Іноді потрапляння літака в турбулентність може закінчуватися травмуванням пасажирів. Так, у вересні поточного року 29 пасажирів внутрішнього рейсу мексиканської авіакомпанії Volaris через сильну тряску літака, що потрапив в зону турбулентності, отримали різні травми.

За даними Федерального управління цивільної авіації, у США в 2017 році через турбулентність травми отримали 12 пасажирів і п'ять членів екіпажу.

Розробкою інформаційної системи, яка дозволить авіакомпаніям заздалегідь отримувати відомості про зони турбулентності, фахівці IATA зайнялися в червні 2018 року. До кінця року планується завершити розробку, а з лютого 2019-го розпочати її випробування. Якщо перевірки пройдуть успішно, доступ до Turbulence Aware відкриють для всіх авіакомпаній з 2020 року.

Нова система буде збирати, перевіряти та обробляти анонімізовані дані про зони турбулентності від пілотів літаків, що потрапили в них, а також від диспетчерів і погодних служб. Завдяки цьому фахівці сподіваються створити базу даних про зони турбулентності, яка буде оновлюватися в режимі реального часу.

У проекті Turbulence Aware участь беруть авіакомпанії Aer Lingus, Air France, China Southern, Japan Airlines, Qantas, United і деякі інші.