Оприлюднено тимчасовий порядок митного оформлення авто / фото УНІАН

Кабінет міністрів України затвердив Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на території України.

Читайте такожМінфін очікуєЧитайте також мільярдних надходжень від розмитнення "евроблях"

Про це йдеться в розпорядженні Кабміну №1077-р від 12 грудня, опублікованому на сайті уряду.

Відео дня

Згідно з документом, оформлення здійснюватиметься з певними особливостями.

"Застосування виключно електронної форми декларування транспортних засобів; визначення переліку документів, які необхідно подавати митницям; мінімізація терміну перебування автомобілів на митниці з метою зменшення фінансових витрат громадян на оплату послуг стоянки; регламентація дій митниці та декларанта у разі перевірки заявленої фактурної вартості оцінюваного транспортного засобу", - наголошується в повідомленні.

Зазначається, що рішення прийнято з метою виконання Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України".

Також наголошується, що Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів, затверджений цією постановою, втратить чинність через 180 днів з дня набрання чинності Закону України від 8 листопада 2018 року.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада в Україні набули чинності закони про внесення змін до Податкового та Митного кодексів про зниження акцизу на легкові автомобілі та посилення контролю за переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації, які були прийняті Верховною Радою 8 листопада, 23 листопада - підписано президентом.

Згідно з текстом змін до Податкового кодексу передбачено введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його обсягу.

З дня набрання чинності вводиться 90-денний пільговий період дії ставки 0,5 для розрахунку ставки податку за розмитнення раніше ввезених автомобілів.

Власники автомобілів з іноземною реєстрацією неодноразово проводили акції протесту, вимагаючи від уряду знизити вартість розмитнення автомобілів і не чинити тиск на власників транспортних засобів з єврономерами.

Станом на 14 грудня митниці Державної фіскальної служби (ДФС) оформили близько 2,8 тис. автотранспортних засобів з іноземною реєстрацією за новим пільговими умовами.