Українці масово кидають свої "євробляхи" у Словаччині / mukachevo.net

У словацькому селищі Убля, поблизу кордону з Україною, українські власники автомобілів на єврономерах продовжують масово кидати свої транспортні засоби.

Читайте такожВ Україні розмитнили за новими правилами першу тисячу «євроблях»

Як повідомляє Mukachevo.net, лише за перші два тижні грудня українці залишили там понад сотню автомобілів.

Відео дня

Кількість покинутих авто продовжує зростати. Аби вирішити цю проблему місцева влада вирішила звернутися до обласного керівництва.

Як зазначила сільська голова Надєжда Сіркова (представниця партії SMER), наразі авто без нагляду можна побачити всюди - і безпосередньо біля КПП, і у будь-якому місці, де їх лише можна припаркувати.

За її словами, місцеві мешканці бачили як у село прибувають вантажівки з автомобілями та вивантажують їх одразу біля кордону. Серед них авто з англійськими, польськими та угорськими номерами.

«Ми не дозволимо перетворити Ублю на величезний смітник», - заявила Сіркова.

Втім, зазначається, що наразі влада безпорадна. Представники сільради почали попереджати місцевих мешканців, аби вони не дозволяли паркувати машини у своїх дворах і садах.

В той же час, Сіркова стверджує, що не дозволить, аби ці автівки вивозили на звалище або за межі села без дозволу господарів.

«Безумовно, що кожна автівка має свого власника, який привіз її сюди з певною метою», - зазначила вона.

Кількість покинутих "євроблях" у селищі продовжує збільшуватися. Наразі їх більше сотні. Деякі перебувають тут тиждень або два, інші стоять просто неба вже роками. Є такі, від яких залишився лише кузов або в аварійному стані.

Наразі голова Ублі має намір вести переговори з обласною владою у Прешові. Аби ті забезпечили паркувальні зони та пішохідні доріжки.

«Однозначно, що слід вирішувати цю ситуацію, адже автомобілів з кожним днем стає все більше і більше, - наголосила вона.

Нагадаємо 25 листопада набули чинності закони України про внесення змін до Податкового та Митного кодексів про зниження акцизу на легкові автомобілі і посилення контролю над переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації.

З дня набрання чинності законом вводиться 90-денний пільговий період дії ставки 0,5 для розрахунку ставки податку за розмитнення на раніше ввезені автомобілі. Однак особа, яка ввезла в Україну автомобіль в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення, не зможе передати його у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

Українці, які не знайшли грошей на розмитнення автівок на европейських номерах - сотнями вивозять їх у Польщу, Словаччину та Румунію.