Fiat виплатить у США $700 млн для врегулювання позовів щодо "дизельного скандалу" / фото УНІАН

Автовиробник Fiat Chrysler виплатить більше 700 мільйонів доларів для врегулювання судових позовів, поданих проти нього мін'юстом США і власниками автомобілів, які звинуватили концерн в установці на дизельні автомобілі програмного забезпечення (ПО), що дозволяє фальсифікувати дані тестів на вміст шкідливих речовин у вихлопних газах.

Читайте також«Дизельгейт» по-японськи: Mazda, Suzuki і Yamaha викрили у фальсифікації показників викидів

Про це повідомляє ТАСС.

Відео дня

"Позов проти Fiat Chrysler мін'юст США подав у травні 2017 року. Розслідування щодо компанії також окремо ініціювали кілька штатів США. Крім того, колективний позов проти компанії подали десятки автовласників", - йдеться в повідомленні.

Федеральне агентство США з охорони навколишнього середовища і влади штату Каліфорнія заявили, що автоконцерн встановлював на своїх дизельних авто незаконне, яке дозволяло приховувати реальний рівень вихлопів і порушувати американські екологічні стандарти. Мова йде про більш ніж 100 тисяч автомобілів, проданих у США, починаючи з 2014 року, в тому числі про моделях Jeep Grand Cherokee і пікапах Ram.

Як повідомляє агентство з посиланням на джерела, представники Fiat Chrysler досягли позасудової угоди, в рамках якої компанія виплатить 311 мільйонів доларів штрафу міністерству юстиції, а також щонайменше 75 мільйонів доларів владі штатів, яка виконує розслідування відносно концерну. Також компанія виплатить близько 280 мільйонів доларів для врегулювання позову автовласників і неназвану суму владі в якості компенсації за забруднення навколишнього середовища. Офіційно про дані домовленості, як очікується, буде оголошено пізніше в четвер.

Першим зі світових автовиробників, який опинився в центрі "дизельного скандалу", став концерн Volkswagen. Влада США також виявила в його дизельних двигунах, яке дозволяло обійти жорсткі норми в галузі екології. Розслідування щодо автогіганта були розпочаті в США, а також у ряді країн Європи і Азії. Згодом Volkswagen уклав з мін'юстом США мирову угоду, яка передбачала виплату владі 4,3 мільярда доларів, а також визнання провини з боку компанії.