Закупівля локомотивів General Electric під питанням / фото facebook/Kravtsov.Evg

Акціонерна компанія «Укрзалізниця» (УЗ) поки не знайшла фінансування для продовження контракту щодо постачання локомотивів TE33A серії Evolution з американською General Electric, а також для закупівлі нових електровозів.

Читайте такожНАБУ оголосило про підозру семи особам у розкраданні понад 93 мільйонів "Укрзалізниці"

Про це повідомив директор з економіки та фінансів УЗ Андрій Рязанцев, передає LIGA.net.

Відео дня

"Ми отримуємо за контрактом 30 локомотивів GE і поки що немає продовження цієї програми. Щоб продовжити закупівлю далі потрібні гроші. У нас повинно бути достатнє фінансування, щоб платити по $4 млн за кожен наступний локомотив, - сказав Рязанцев. - Чому? Тому що пропала наша маржа від підвищення тарифів на 15% у 2017 році. За цей час всі товари подорожчали на 25% і більше. Якщо ми не зробимо нормальне, адекватне коригування тарифу цього не будемо мати ніколи (нових локомотивів - ред.)".

За словами Рязанцева, без підвищення тарифу на вантажоперевезення УЗ також не зможе провести закупівлю нових електровозів, яку компанія планувала провести в 2019 році.

"Я можу планувати все що завгодно. Але, для того щоб прийти до китайців я повинен їм сказати: хлопці я у вас наступного року хочу купити 100 машин. Але для цього потрібно ввести автоматичну індексацію тарифу, щоб я розумів, що я виконаю свої зобов'язання перед цими людьми. Ми готові з усіх точок зору. Але нам необхідний справедливий економічний тариф, тоді ми зможемо купувати нові локомотиви, у тому числі і електровози", - сказав топ-менеджер.

Нагадаємо, раніше Андрій Рязанцев заявив, що підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення на 16,6% ініційоване УЗ відкладається з лютого 2019 року на березень. Зараз запропонований проект індексації тарифу перебуває у Міністерстві інфраструктури України.

Нагадаємо, що згідно з фінансовим планом УЗ на 2019 рік, перевізник планує підняти тарифи на вантажні та пасажирські перевезення. Зокрема, фінплан передбачає підвищення тарифів на вантажні перевезення в чотири етапи, в прив'язці до індексації на ІЦВ: з 1 лютого 2019 - на 16,6%, з 1 квітня - на 2,5%, з 1 липня - на 5%, з 1 жовтня - на 7,5%.

Як повідомляв УНІАН, «Укрзалізниця» підписала з американською компанією General Electric рамкову угоду про постачання "Укрзалізниці" до 225 локомотивів з локалізацією виробництва в Україні до 40% на суму 1 млрд дол.

В рамках реалізації першого етапу угоди укладено договір купівлі-продажу між General Electric і "Укрексімбанком" на постачання в кінці 2018 року і на початку 2019 року 30 вантажних дизельних локомотивів GE TE33AC з рівнем локалізації виробництва в Україні 10%.

8 листопада «Укрзалізниця» випробувала перший тепловоз General Electric в складі вантажного поїзда на дільниці Кременчук - Ромодан.

Ціна покупки 30 локомотивів General Electric акціонерною компанією «Укрзалізниця» становить 4,68 млн дол. за одиницю.

Раніше стало відомо, що НАБУ почало розслідувати придбання локомотивів General Electric. В антикорупційному органі підозрюють, що тепловози були закуплені за завищеними цінами.