Швеція заборонить двигуни внутрішнього згоряння в 2030 році / фото УНІАН

Швеція у 2030 році припинить продаж автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння. Такий один із ключових пунктів програми нового шведського уряду. 

Читайте такожMercedes побудує в Польщі завод з виробництва батарей для своїх електромобілів

"Швеція повинна стати першою в світі державою загального благоденства, яка не використовує викопні енергоносії", - заявив колишній і новий шведський прем'єр-міністр, соціал-демократ Стефан Левен, пише «Німецька хвиля».

Відео дня

Швеція вже десята країна, яка назвала конкретну дату припинення реєстрації нових автомобілів з бензиновими або дизельними двигунами, підрахувала Маріон Тіман, представниця німецького відділення Greenpeace.

На п'ять років раніше за Швецію, вже у 2025 році, відмовитися від автотранспорту з двигунами внутрішнього згоряння має намір сусідня Норвегія. Тут у 2018 році майже кожна друга продана легкова машина працювала на електричній тязі. При цьому частка чистих електромобілів становила 31,2 відсотка, решта були плагін-гібридами, які мають як електричний мотор, так і бензиновий.

А Швеція у 2030 році, очевидно, опиниться в одній групі з такими країнами, як Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Нідерланди, а також з французькою столицею Парижем. Всі вони також оголосили про намір через десять з гаком років припинити реєстрацію автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння.

Для досягнення своєї амбітної мети новий шведський уряд збирається у найближчі роки посилено займатися створенням по всій країні розгалуженої інфраструктури для підзарядки електричного автотранспорту.