УЗ капітально відремонтує швидкісні поїзди Skoda / фото УНІАН

Акціонерна компанія "Укрзалізниця" у другій половині 2019 року відправить швидкісні двоповерхові поїзди Skoda на капітальний ремонт. Виконувати роботи буде Запорізький електровозоремонтний завод (ЗЕРЗ).

Читайте також«Укрзалізниця» у 6 разів підвищила ціну за групове бронювання квитків

Про це заявив директор з інженерно-технічного забезпечення "Укрзалізниці" Григорій Бойко, передає Delo.ua.

Відео дня

"Цього року у швидкісних поїздів Skoda підійшов термін для капітального ремонту. Як ми підходимо до ремонту. Два поїзди ми беремо в ремонт і готові освоїти нове виробництво на Запорізькому електровозоремонтному заводі (ЗЕРЗ). Сьогодні у заводу немає документації на виконання капітального ремонту регламентних робіт (тому такий ремонт ― новий профіль для заводу ― ред.). Тому ми спочатку ставимо завдання інституту освоїти і видати відповідну документацію, і вже у другому півріччі виконати роботи з капремонту. Це для нас нова робота", ― розповів Бойко.

Він також додав, що в Україні на сьогодні немає заводу, який виконує ремонт дизель-поїздів.

"Сьогодні таке завдання поставлене Дніпропетровського тепловозоремонтного заводу, щоб цього року відпрацювати документацію і з 2020 року розпочати капітальний ремонт дизель-поїздів", ― зазначив Бойко.

Говорячи про можливу співпрацю в секторі ремонту двигунів, в УЗ повідомили, що відомство хотіло б працювати з Заводом імені Малишева.

"У грудні 2018 року на завод відправили комісію УЗ для робочої зустрічі. Ознайомившись з виробництвом заводу, (вона прийшла до висновку ― ред.) на сьогодні потрібні інвестиції в завод для налагодження серійного виробництва", ― повідомив Бойко.

На заводі імені Малишева розповіли, що підприємство готове обслуговувати випущені в 80-х роках двигуни для магістральних тепловозів, постачати запчастини, але говорити сьогодні про випуск нової продукції складно.

"Що стосується тепловозів 2ТЕ116, то у свій час завод виготовив 32 двигуни 1Д80Б, які на сьогодні потребують капітального ремонту. Сьогодні УЗ виходить з пропозицією щодо капітального ремонту 7 цих двигунів. На сьогодні говорити про виробництво двигунів, то... завод дійсно потребує модернізації устаткування, і є необхідність в інвестиціях", ― розповів головний інженер заводу Олександр Шейко, додавши, що є проблема в кадрах.

Нагадаємо, чеські електропоїзди Skoda були закуплені в 2012 році перед проведенням чемпіонату з футболу Євро-2012. Але в 2014 році поїзди зламалися і простояли без ремонту два роки.

Два електропоїзди Skoda є двосистемними (курсують електрифікованими ділянками на постійному і змінному струмі). Електропоїзд складається з шести двоповерхових вагонів і має 636 місць, з них 46 ― першого класу, 590 ― другого. Електропоїзд розрахований на експлуатацію зі швидкістю до 160 км в годину.

Один поїзд Skoda курсує між Києвом і Харковом. Другий їздить за маршрутом Київ―Тернопіль―Київ.