Шатдаун створює загрозу для безпеки авіаперельотів / фото flickr.com, sigmama

Профспілки, що представляють інтереси авіадиспетчерів, пілотів і бортпровідників, виступили зі спільною заявою щодо припинення роботи уряду в США (шатдаун).

Читайте такожУ Білому домі розповіли про вплив "шатдауну" на ВВП США

Текст заяви опублікований на сайті Асоціації бортпровідників (AFA), передає РБК.

Відео дня

Профспілки вказують, що шатдаун створює зростаючу з кожним днем загрозу для безпеки авіаперельотів, оскільки впливає на роботу численних державних службовців. Серед підрозділів, які він зачепив, — відділи боротьби з кіберзлочинністю, авіадиспетчери, повітряні маршали, співробітники аеропортів, що забезпечують безпеку, й інші.

«Це вже найтриваліше припинення роботи уряду в історії Сполучених Штатів, і кінця цьому не видно. В нашій галузі, не схильній до ризику, ми не можемо навіть приблизно оцінити рівень існуючого ризику і передбачити момент, коли вся система завалиться. Це безпрецедентно», — йдеться в заяві Національної асоціації авіадиспетчерів (NATCA), Міжнародної асоціації пілотів (ALPA) і AFA.

У ряді великих аеропортів вже закрилися контрольно-пропускні пункти, інспектори з безпеки і федеральні службовці не виходять на роботу, а ті, хто працює, виконують свої функції без оплати. За даними The New York Times, кожен десятий співробітник служби безпеки аеропортів не виходить на роботу. Крім того, майже 20% сертифікованих авіадиспетчерів мають право вийти на пенсію, і якщо вирішать це зробити, то робота авіаційної галузі в США серйозно постраждає, наголошується в документі.

«Ми наполегливо закликаємо конгрес і Білий дім вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно припинити шатдаун», — йдеться в заяві профспілок.

Робота уряду США і низки бюджетних установ призупинена з 22 грудня 2018 року через розбіжності між президентом і демократами щодо фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Трамп вимагає витратити на загородження $5,7 млрд, у той час як у Демократичній партії, яка контролює нижню палату конгресу, згодні виділити лише $1,3 млрд.

Нинішній шатдаун побив рекорд з тривалості. Під час призупинення роботи уряду не отримують зарплату 800 тис. американців.