Найбільша активність білоруської економічної експансії спостерігається в дорожньому будівництві

Депутати просять прем'єр-міністра Володимира Гройсмана переглянути тендер на ремонт траси «Київ-Одеса» і покарати чиновників, які лобіюють інтереси «Белавтодора». Звернення до прем'єра підготував депутат ВО «Свобода» Олександр Марченко.

За його інформацією, в середині січня Кабінет Міністрів України планує виділити на ремонт траси "Київ-Одеса" понад 600 млн грн компанії "Будівельно-монтажний трест №8", яка структурно належить білоруському державному холдингу "Белавтодор". Цей тендер відбувся восени минулого року. Також білорусам збираються виділити фінансування і на ряд інших об'єктів. Зокрема, на ремонт міжнародної дороги "Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський" у розмірі майже 72 млн грн, на капітальну реконструкцію траси "Устилуг-Луцьк-Рівне" в розмірі 290 млн грн і на капремонт національної траси "Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв "на суму 51,5 млн грн.

«За останні роки ця компанія-нерезидент перемогла в 14 тендерах на будівництво і ремонт доріг в Україні на загальну суму понад 1,5 млрд грн. Ці гроші будуть фактично виведені з економіки України. Чергове рішення уряду фінансувати діяльність білоруських компаній, на наш погляд, може мати негативні наслідки у світлі повзучої анексії Білорусії, яку Кремль подає як інтеграцію суб'єктів союзної держави», - зазначає Олександр Марченко.

Відео дня

Депутат підкреслює, що необхідно підтримувати дипломатичні відносини з Білоруссю, але водночас потрібно розвивати власну економіку, а не сприяти в економічній сфері країни, яка демонструвала низку недружніх кроків щодо України.

«Українська влада не може відкидати ситуацію, коли умовно "завтра" Росія анексує Білорусь. Тоді частина української економіки, яка щойно почала звільнятися від російської залежності, знову буде під ударом. Сьогодні найбільшу активність білоруської економічної експансії ми спостерігаємо в сфері будівництва доріг. Ця галузь безпосередньо фінансується коштами платників податків з держбюджету», - вважає Олександр Марченко.

Народний депутат просить прем'єра надати інформацію про проведення тендера на ремонт траси М-05 "Київ-Одеса", щоб перевірити його законність. Марченко також закликає переглянути рішення про допуск компанії "Белавтодор" до ремонту дороги.

На думку нардепа, українські підприємства зможуть реалізовувати державні замовлення на ремонт і будівництво доріг у повному обсязі. Крім того, розвиток вітчизняних компаній дозволить уникнути витоку фахівців за кордон, оскільки дорожня галузь забезпечує велику кількість робочих місць, як у будівництві, так і в супутніх галузях. Зокрема, створюються робочі місця у виробництві будівельних матеріалів і добавок, техніки та обладнання.

Окремо депутат просить главу уряду провести об'єктивну перевірку причетності держслужбовців і чиновників "Укравтодору" до лобіювання інтересів цієї компанії-нерезидента.

Як раніше повідомляли ЗМІ, білоруський держхолдинг "Белавтодор" в Україні підтримують структури, близькі до депутатів від БПП Олександра Грановського та Ігоря Кононенка. Йдеться про компанію "НЕСТ" (ПАТ "Нерухомість столиці"), яку пов'язують зі скандально відомою компанією "Трейд Коммодіті" Кононенка-Грановського. За даними джерел у Кабміні, неофіційно фінансування, яке уряд виділяє на проекти, де мають працювати білоруси, вважається "квотою Кононенка". В "Укравтодорі" ж іноземний холдинг лобіює проросійський радник глави дорожнього відомства Олександр Кава.