22 лютого закінчується пільговий період для розмитнення авто / фото УНІАН

Міністерство фінансів України нагадало українцям, що 22 лютого закінчується термін застосування 50% знижки на акцизний податок під час митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією, після чого власники таких авто сплачуватимуть податок за повною ставкою, бо пільговий період не буде продовжено.

Читайте такожВласники "євроблях" сплатили до бюджету понад 11 мільярдів - гроші підуть на пенсії

Як повідомив на прес-конференції заступник міністра фінансів України Сергій Верланов, уряд, президент і профільний парламентський комітет зайняли єдину позицію, згідно з якою було ухвалено рішення не продовжувати цей пільговий період застосування знижки.

Відео дня

«22 лютого означає кінець так званого пільгового періоду для розмитнення автомобілів, пільговий період - це 50-відсоткова знижка на акцизний податок. З 23 лютого по 23 травня діятиме загальний режим розмитнення цих авто за повною ставкою акцизного податку, і вже з 24 травня ті, хто своєчасно не виконав митні формальності, платитимуть доволі серйозні штрафи, мета яких - припинення обороту використання таких автомобілів на території України», - повідомив Верланов.

Як зазначив присутній на прес-конференції виконувач обов'язків заступника голови Державної фіскальної служби України (ДІС) Віктор Кривицький, в останній день дії вищезгаданої знижки на акцизний податок - 22 лютого - всі митниці ДФС працюватимуть до 24 години.

«Тобто, всі громадяни, які встигли подати декларації до 24 години і у яких не буде проблем з документами, вони будуть оформлені, навіть якщо ми не встигнемо їх оформити 22 лютого, то вони оформлятимуться впродовж наступних днів за відповідним зафіксованим курсом, щоб відпрацювати абсолютно всі декларації, які буде подано до 22 числа до 24 години», - зазначив Кривицький.

Разом з тим, Кривицький уточнив, що максимальний штраф, що стягуватиметься митницями за несвоєчасне розмитнення авто на єврономерах, становитиме 170 тис. грн, а також штраф за порушення вимог Митного кодексу збільшиться з 8500 грн до 17 тис грн.

Як повідомляв УНІАН, за даними ДФС, митниці в період з 25 листопада 2018 року і до 19 лютого цього року розмитнили за новими правилами майже 195,2 тис. автомобілів на єврономерах на суму понад 12 млрд грн.

Міністерство фінансів України прогнозує збільшення кількості розмитнених автомобілів з іноземною реєстрацією на пільгових умовах до 250-300 тисяч.

З 25 листопада 2018 року в Україні діють зміни до Податкового і Митного кодексів про зниження акцизу на легкові автомобілі і посилення контролю за переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації.

Зокрема, передбачено введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його обсягу, а також 90-денний пільговий період дії коефіцієнта 0,5 для ставки розрахунку податку за розмитнення автомобілів, ввезених з 1 січня 2015 року до набрання чинності закону.

До ухвалення законів власники автомобілів з іноземною реєстрацією неодноразово проводили акції протесту, вимагаючи від уряду знизити вартість розмитнення автомобілів і не чинити тиску на власників транспортних засобів з єврономерами.