Ілюстрація REUTERS

У Європейському Союзі поки що не знають, коли буде підписано угоду про спільний авіаційний простір («відкрите небо») з Україною.

Читайте такожУкраїна слідом за ЄС закрила небо для літаків Boeing 737 MAX

Про це кореспонденту УНІАН сказав голова делегації з кооперації України з ЄС Штефан Шлеунінг.

Відео дня

«Ми поки що не знаємо. Це політичний процес, і ми сподіваємося, що результати будуть скоро. Побачимо. Цей процес йде. Ми сподіваємося, що буде якомога швидше. Але я не можу сказати точної дати», - зазначив він.

Своєю чергою керівник команди експертів проекту SAFER-U Кахі Кваташідзе наголосив, що навіть після підписання угоди про «єдине небо» Україні потрібен перехідний період.

«Не треба думати, що одразу після підписання, завтра все працюватиме. Треба пройти перехідний період. Імплементувати всі регуляції, навчити людей і все сертифікувати. Наприклад, Грузія після підписання досі продовжує здійснювати заходи щодо відповідності з ЄС», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, у лютому міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що не втрачає надії підписати угоду про спільний авіаційний простір («відкрите небо») між Україною та Європейським Союзом цього року, незважаючи на невизначеність у ситуації з виходом Великобританії зі складу ЄС.

Раніше Мінінфраструктури планувало підписати угоду наступного дня після Brexit - виходу Великобританії зі складу ЄС, який було заплановано на кінець березня 2019 року. Проте 14 березня британські парламентарії проголосували за перенесення виходу країни з Євросоюзу на три місяці.

Україна упродовж кількох років веде переговори з ЄС про спільний авіаційний простір, що дало б змогу українським і європейським авіакомпаніям вільно працювати на просторі Євросоюзу і України. Разом з тим підписання угоди неможливе без вирішення спору між Великобританією та Іспанією щодо Гібралтару, і Україна не має права самостійно приймати будь-яких односторонніх рішень у цьому напрямку.

Питання визначення цієї території обговорюється європейською та українською сторонами з червня 2014 року. При цьому в іншій частині угоду було парафовано ще у 2013 році