anons.uz.ua

Голова Мінкомзв'язку РФ Микола Нікіфоров запропонує уряду низку заходів, мета яких - захистити рунет від зовнішніх атак і підвищити можливості держави щодо його регулювання; у квітні він виступить в уряді з відповідною доповіддю, пише в п'ятницю газета "Ведомости" з посиланням на джерела, знайомі з доповіддю.

Частина описаних у доповіді заходів повинні бути реалізовані до грудня 2015 року, інша частина - до середини 2016 року.

Читайте такожУ Росії хочуть створити власний інтернет «Чебурашка»

Відео дня

Нікіфоров пропонує два типи заходів: технічні та регуляторні. Наприклад, серйозніше регулювати роботу компаній, які керують критичними елементами інфраструктури зв'язку, - це може бути зроблено "шляхом їх переходу під пряме державне управління".

Про які саме компанії йде мова, з доповіді не зрозуміло: теоретично під це визначення підпадає будь-який великий оператор. Людина, близька до авторів доповіді, зазначає: критерії того, що є критичною інфраструктурою і які компанії потрапляють під це визначення, ще належить напрацювати, але навряд чи це зачепить комерційних операторів.

Читайте такожЗа два роки Роскомнагляд заблокував понад тисячу сайтів

Передати під контроль держави Нікіфоров пропонує точки обміну трафіком (майданчики, які організовують з'єднання мереж різних операторів і обмін трафіком між операторами) і впровадити на них систему моніторингу трафіку. Мова йде не про моніторинг контенту, а про систему, яка могла б оперативно відстежувати несправності мереж.

Ще одна пропозиція Нікіфорова - заборонити комерційним компаніям експлуатувати лінії зв'язку, що проходять через державний кордон. Серед технічних заходів, які повинні забезпечити стійку роботу рунета, у доповіді згадується необхідність резервування системи кореневих DNS-серверів, а також дублюючого реєстру IP-адрес.

Читайте такожВ Росії ускладнили реєстрацію блогів

DNS - система доменних імен в інтернеті: з її допомогою числові IP-адреси перетворюються в імена сайтів. Керує DNS американська корпорація ICANN, а IP-адреси виділяє голландська RIPE NCC. Дублювання цих систем необхідно для того, щоб російський сегмент інтернету працював без перебоїв, у випадку якихось надзвичайних ситуацій (наприклад, військових дій або зовнішніх атак), вважає Нікіфоров.