Фото УНИАН

Відповідна ініціатива міститься в розробленому транспортному відомством законопроекті "Про внутрішній водний транспорт", текст якого обнародувано на сайті Мінінфраструктури.

«Навігаційний період на річкових водних шляхах є цілорічним», - говориться в законопроекті.

Відео дня

Згідно з документом, перерву в навігації встановлює Адміністрація внутрішніх водних шляхів, створення якої також передбачено цим законопроектом, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на внутрішньому водному транспорті. Перерва може встановлюватися у разі виникнення несприятливих для судноплавства погодних умов, а також для проведення планових та аварійних робіт на судноплавних гідротехнічних спорудах.

Читайте такожВесняний рух Дніпром відкрили раніше звичайного терміну

Також, згідно із законопроектом, судноплавство на окремих ділянках річкових водних шляхів упродовж навігаційного періоду може бути тимчасово припинено за поданням центрального органу виконавчої влади з питань безпеки на внутрішньому водному транспорті в Адміністрацію внутрішніх водних шляхів із зазначенням строків припинення. Законопроектом передбачено, що тимчасове припинення навігації на окремих ділянках можливо у трьох випадках: проведення планових і аварійних дорожніх робіт; виникнення небезпеки природного або техногенного характеру, що загрожує безпечному проходу суден; організація і проведення літерного рейсу (що перевозить цінні вантажі – УНІАН) в установленому урядом порядку.

«Організація судноплавства на річкових водних шляхах у межах річки Дунай здійснюється з урахуванням міжнародних договорів у сфері судноплавства», - наголошується в документі.

У прес-службі також повідомили, що Мінінфраструктури закликає експертів галузі взяти активну участь в обговоренні цього законопроекту, після чого він буде направлений на розгляд до Кабінету міністрів і Верховної Ради відповідно до регламенту.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство інфраструктури України 3 березня, раніше за звичайний термін, відкрило навігацію на судноплавних гідротехнічних спорудах та внутрішніх водних шляхах річки Дніпро.

Читайте такожУ Яценюка вирішили продати 13 державних морпортів

За даними Річкової інформаційної служби водних шляхів України, кількість суднопроходів (рейсів) по річці Дніпро в період навігації 2014 року збільшилася порівняно з аналогічним періодом 2013 року на 79,2% – до 5538 судів.

За 2009-2013 роки рівень фінансування експлуатаційної діяльності судноплавних шлюзів становив у середньому 33% від суми необхідних витрат, з яких 75% забезпечувалось коштами держбюджету і 25% - платою за шлюзування.