порт Южный / wikimedia.org

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь, про це повідомив глава міністерства Володимир Макей в інтерв'ю телеканалу "ОНТ" під час візиту в Україну 14 серпня.

За даними прес-служби, в Україні Макей зустрівся з президентом України Петром Порошенком і керівництвом держадміністрації Одеської області.

"Президентом Білорусі поставлено завдання щодо диверсифікації експорту. Диверсифікація експорту пов'язана і з диверсифікацією транспортно-логістичної інфраструктури. Тому наш візит до Одеси пояснюється в першу чергу саме бажанням вивчити можливості розширення поставок наших вантажів через південні порти України... Але ми обговорювали з паном Саакашвілі, главою адміністрації Одеської області, перспективи розширення цього обсягу, і ми домовилися про конкретні кроки в цьому напрямку", - сказав Макей.

Відео дня

Як зазначив глава МЗС Білорусі, за підсумками 2014 року частка білоруських вантажів в загальному обсязі вантажів, які перевантажені через південні порти України, становила понад 12%.

"Ми домовилися розглянути питання нашої взаємодії у сфері транспортно-логістичної інфраструктури комплексно. Мається на увазі, переглянути залізничні тарифи, на портові збори, тому що від цього теж залежить обсяг перевантажених вантажів. Наша співпраця має бути вигідно для обох сторін", - сказав Макей.

Разом з тим, глава МЗС Білорусі також зазначив важливість встановлення партнерських відносин Гродненської і Могильовської областей Білорусі з Одеською областю, що може прискорити реалізацію проектів на регіональному рівні.

Читайте такожКабмін просить депутатів дозволити приватизацію українських портів

Як повідомляв УНІАН, за даними Державної служби статистики України, серед торговельних партнерів України Республіка Білорусь за підсумками I кварталу 2015 року посіла 2-е місце серед країн СНД (після Російської Федерації) і 8-е місце серед країн світу (РФ, КНР, Німеччина, Польща, Туреччина, Угорщина, Італія).

За 1-й квартал 2015 року загальний товарообіг з Республікою Білорусь склав 726,23 мільйона доларів і зменшився порівняно з 1-м кварталом 2014 року на 579,54 мільйона доларів США, або на 44,4%.