REUTERS

Чотири російські компанії - "Аерофлот", "Трасаеро", "Росія" і "Сибір", які потрапили під санкції відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України, і у зв'язку із забороною польотів в Україну з 25 жовтня 2015 року, втратять 106 дозволів на регулярні щотижневі польоти між Україною і Росією.

Про це йдеться у відповіді Державної авіаційної служби України (Державіаслужба) на запит інформагентства УНІАН.

Згідно з повідомленням, загальна кількість дозволів, які були видані російським авіакомпаніям, включаючи "Ютейр", яка не потрапила під санкції (не здійснювала польоти до Криму), на період літньої навігації 2015 року становитимуть 135.

Відео дня

Згідно з наданими даними, авіакомпанія "Аерофлот" мала дозволи на 35 щотижневих рейсів за маршрутом Москва - Київ і 21 дозвіл за маршрутом Москва - Одеса. "Трансаеро" - 19 дозволів на польоти Москва - Київ і 9 - на маршрут Москва - Одеса. Авіакомпанія "Сибір" отримала 14 дозволів на перельоти Москва - Київ, і 1 - за маршрутом Москва - Одеса.

"Ютейр" мала 21 дозвіл на польоти Москва - Київ, 7 - Москва - Львів і 1 - Сургут - Київ. "Росія" отримала 7 дозволів на польоти Санкт-Петербург - Київ.

Водночас, з української сторони дозволи на регулярні польоти до Росії мали три перевізника - найбільший український авіаперевізник "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), "Дніпроавіа" і "МоторСіч".

МАУ отримала 13 дозволів на польоти Київ - Москва, 13 - на Київ - Санкт-Петербург, 3 - на Київ - Калінінград, а також 5 - на маршрут Одеса - Москва і 3 - Одеса - Санкт-Петербург.

При цьому в Державіаслужбі не уточнили кількість фактично виконаних рейсів.

Крім того, за даними служби, за період січень-вересень 2015 року між Україною і Росією було виконано 339 чартерних рейсів українськими та 885 рейсів іноземними авіакомпаніями, з яких частка російських авіакомпаній становила лише 11 рейсів, при цьому 4 - в рамках місії ОБСЄ.

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня Кабінет міністрів України, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України, прийняв рішення заборонити польоти російських авіакомпаній в Україні (в першу чергу - «Аерофлоту» і «Трансаеро»), а також транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України у разі, якщо вони везуть товари військового призначення, подвійного призначення або перевозять російських військових. Заборона починає діяти з 25 жовтня.

У відповідь Російська Федерація як «дзеркальний захід» ввела з 25 жовтня поточного року заборону на польоти українських авіакомпаній до міст Російської Федерації. Повідомлення про заборону польотів вже отримали три українські авіакомпанії - «МАУ», «Дніпроавіа» і YanAir.