Центральный офис

Про це свідчать результати дослідження, проведеного "Центром транспортних стратегій".

Читайте такожПивоварський: без підвищення залізничних тарифів "у нас буде біда"

Тиждень тому губернатор Одеської області Михаїл Саакашвілі заявив, що "Укрзалізниця" недоотримує значні кошти, тому що вантажні тарифи української залізниці занижені. Експерти порівняли доходи і вантажообіг двох природних монополій України і Росії на підставі звітності УЗ і РЗД і з'ясували, що незважаючи на різницю в тарифах, "Укрзалізниця" заробляє на 30-38% більше доходів на кожній тонні перевезеного вантажу.

Відео дня

"Російська система розрахунку і сплати тарифних платежів є ще більш заплутаною і непрозорою, ніж українська – зазначають у ЦТС. РЖД має право надавати значні знижки до тарифів, тому оцінити, скільки реально платить клієнт за перевезення вельми проблематично. Але якщо оцінювати позиції державних операторів ж.д. перевезень – аналіз показує, що за фактом виручка УЗ від перевезення 1 тонни вантажу на відстань до 1 км на вище, ніж РЗД. З цього, розмови про нібито занижених доходи УЗ порівняно з РЗД не мають реальних підстав", - пояснили в ЦТС.

Як повідомлялося, в 2016 році Мінінфраструктури запланувало підвищення тарифів на вантажоперевезення на 30%. На 15% тариф зросте з 1 січня і ще на 15% - з першого липня. Свою позицію у Мінінфраструктури обґрунтували тим, що тарифи на залізничні перевезення в Україні нижча, ніж у ряді Європейських країн, в тому числі, в Росії.

У той же час Мінекономрозвитку виступило проти підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення в такому обсязі, оскільки темпи зростання тарифів УЗ в три рази випереджають прогнозний рівень зростання цін на основну продукцію підприємств, чиї вантажі перевозяться по залізниці.