flickr.com/photos/bribri

Про це в ході традиційного брифінгу в Пекіні сказала офіційний представник Міністерства закордонних справ КНР Хуа Чуньїн.

«Це (запуск поїзда - УНІАН) має велике значення для розвитку інфраструктури та торгівлі по економічному поясу Шовкового шляху. Що стосується нового маршруту, який Україна розробила з відповідними країнами, Китай також вітає це», - сказала Чуньїн.

Читайте такожВ обхід Росії: Яценюк показав карту Великого Шовкового шляху до Азії

Відео дня

Вона також наголосила, що Пекін вітає розвиток усіх наявних маршрутів у регіоні, що сполучають Китай з Європою.

Читайте такожРічний обсяг транзиту товарів по російській території в середньому становив майже $2 мільярди - Абромавічус

Як повідомляв УНІАН, урочисте відправлення вантажного поїзда з України до Китаю за маршрутом Великого Шовкового шляху в обхід Росії через Грузію та Азербайджан відбулося 15 січня. Усі формальності між країнами-учасницями експерименту були врегульовані упродовж кількох днів, включаючи питання встановлення конкурентоспроможних пільгових тарифів на вантажні перевезення за цим маршрутом.

Маршрут був розроблений на початку січня у відповідь на дії Російської Федерації, яка заборонила з 4 січня 2016 р. транзит українських товарів російською територією в рамках загальної політики захисту російського ринку, ухваленої Кремлем у відповідь на набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Угода про ЗВТ набула чинності 1 січня 2016 року.

Час у дорозі за маршрутом складає на сьогодні близько 11 днів, оскільки поїзд повинен перетинати два моря. Однак надалі, як підрахували у Міністерстві інфраструктури України, час проїзду можна буде скоротити до 10 днів.