Фото УНИАН

Представники громадських організацій у середу, 3 лютого, провели протест під Кабінетом міністрів проти призначення керівника державіакомпанії "Україна" Юрія Солончука директором найбільшого в Україні міжнародного аеропорту "Бориспіль".

Як передає кореспондент УНІАН, активісти закликали уряд визнати недійсним через низку порушень кадровий конкурс, що відбувся в листопаді 2015 року, і провести повторний відбір керівника підприємства.

"Ми вчора закликали прийти під Кабмін всіх, кому небайдужа ця ситуація. Наша вимога - не затверджувати Солончука на посаді директора "Борисполя", що може відбутися сьогодні на засіданні уряду. Ми закликаємо не призначати дану кандидатуру і оголосити новий конкурс - відкритий і для преси, і для громадськості", - прокоментував вимоги протестувальників один з організаторів акції - заступник громадської організації "Всеукраїнська люстрація" Олександр Куліковський.

Відео дня

За його словами, в ході проведення відбору на посаду директора першого аеропорту країни було здійснено ряд порушень.

"При проведенні конкурсу було багато порушень. По-перше, не було вакантної посади. Крім того, засідання Номінаційного комітету проходило вночі, без допуску преси та народних депутатів", - сказав Куликівський, додавши, що Солончук вже керував аеропортом у 2006-2007 роках, що привело до одержання підприємством значних збитків.

Читайте такожГлава Мінекономрозвитку не підтримав вибір Солончука на посаду гендиректора "Борисполя"

Як повідомляв УНІАН, 12 листопада було проведено засідання постійно діючої комісії Міністерства інфраструктури України, члени якої взяли документи кандидатів на посаду генерального директора найбільшого в Україні міжнародного аеропорту "Бориспіль" та заслухали програми їх діяльності на підприємстві. 16 листопада комісія визначила чотирьох претендентів на посаду. У список увійшли: екс-глава Державіаслужби Молдови Валентин Візант, віце-президент "МАУ" з питань фінансів громадянин Польщі Пйотр Иканович, екс-керівник "Борисполя" Сергій Гомболевський і глава ДАП "Україна" Юрій Солончук, який також керував "Борисполем" у 2006-2007 роках.

Переможцем кадрового конкурсу став Солончук. Наприкінці листопада Комітет з призначень керівників особливо важливих для економіки підприємств (Номінаційний комітет), що працює при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, рекомендував Кабінету міністрів України призначити Солончука гендиректором аеропорту "Бориспіль".

Чинний директор "Борисполя" Євген Дихне також брав участь в конкурсі, але в шорт-лист не потрапив. Після чого він подав позов в Окружний адміністративний суд Києва з вимогою призупинити конкурс, оскільки незрозумілими були умови відбору кандидатів. Проте суд відмовив Дихне у забезпеченні позову в частині призупинення кадрового конкурсу.

Читайте такожУ "Борисполі" намагаються змінити директора, щоб перетворити аеропорт на майданчик для казино – експерт

Відповідаючи на запит УНІАН, керівництво "Борисполя" також направило матеріали перевірок Головкру, нині Держфінінспекція, про фінансової діяльності "Борисполя" у 2006-2007 роках – часу, коли аеропортовим комплексом керував Солончук. Згідно з матеріалами перевірки, в цей період аеропорт не виконав затверджений для підприємства фінансовий план, порушив правила ведення бухгалтерії в частині обліку доходів і витрат підприємства, а також спрямовував значні кошти на недозволені вищестоящими органами статті витрат.

Крім того, Солончук вимагав у суді від аеропорту премію в розмірі 140 тисяч доларів за свою діяльність на посаді директора підприємства.

Говорячи про рішення Номінаційного комітету, член комітету - міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус в коментарі журналістам зазначав, що сам голосував проти Солончука. Аналогічну позицію висловили і міжнародні експерти – члени Номінаційного комітету.