Фото УНИАН

Кабінет міністрів України схвалив виділення 14,2 млрд грн з різних джерел на проведення ремонту та реконструкції автомобільних доріг країни у поточному році.

Відповідне рішення було прийнято в ході позачергового засідання уряду в понеділок, 14 березня.

«Це постанова, що передбачає безпосереднє виділення з держбюджету України 6,5 млрд грн, за винятком коштів, які надійдуть від міжнародних фінансових організацій (МФО). Загальний обсяг з цих джерел – з держбюджету, МФО та місцевих бюджетів – 14,2 млрд грн. Прийняття цієї постанови означає, що ми запускаємо процес ремонту доріг і виводимо техніку для їх ремонту», - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, додавши, що цей документ буде підписано вже сьогодні.

Відео дня

У свою чергу, присутній на засіданні міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський повідомив, що прийняття цієї постанови дасть змогу вивести спецтехніку на дороги для проведення ремонтних робіт вже з завтрашнього дня.

Він також зазначив, що цю постанову схвалено Міністерством фінансів з деякими зауваженнями, які будуть враховані Мінінфраструктури і «Укравтодором». Зокрема, це необхідність запровадження в поточному році незалежної системи контролю за якістю проведення ремонтних робіт на дорогах, а також впровадження щонайменше десятирічної гарантії підрядника на виконані дорожні роботи.

У свою чергу, в прес-службі Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор") УНІАН повідомили, що передбачені в держбюджеті на цей рік кошти на розвиток дорожньої галузі у розмірі 6,57 млрд грн будуть використані не тільки на дрібний поточний ремонт та зимове утримання автомобільних доріг, а й на комплексні дорожні роботи, на наукові дослідження в галузі дорожнього господарства.

Зокрема, основні витрати передбачається спрямувати на поточний середній ремонт автодоріг загального користування - близько 3,5 млрд грн, а також на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання доріг, яке включає зимове утримання, виконання заходів із безпеки дорожнього руху, ліквідацію деформацій дорожнього покриття та інше - 2,5 млрд грн.

Крім того, в розподілі бюджету на 2016 рік закладені витрати на проведення наукових досліджень у галузі дорожнього господарства в розмірі 26 млн грн.

У свою чергу, на фінансування спільних із міжнародними фінансовими організаціями проектів передбачено близько 450 млн грн, а на погашення наявної кредиторської заборгованості за виконані у попередні роки роботи - близько 53 млн грн.

Крім іншого, близько 20 млн грн буде спрямовано на здійснення контролю стану автомобільних доріг та якості дорожніх робіт.

Читайте такожЯценюк обіцяє не витрачати гроші на ямковий ремонт, а будувати нові дороги

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що в поточному році уряд планує відремонтувати і побудувати 1700 км доріг, що становить близько 10% протяжності всіх автомобільних трас нашої країни. На ці цілі Мінінфраструктури розраховувало в поточному році спрямувати 20 млрд грн.

За інформацією Мінінфраструктури, фінансування буде спрямовано на кілька пріоритетних проектів, а саме - ділянки доріг Київ - Харків та Київ - Одеса (ділянки загальною протяжністю близько 148 км), дороги Карпатського регіону, об'єкти у Львівському регіоні, а також на роботи з відновлення дорожньої інфраструктури у східних областях країни.