Ілюстрація REUTERS

Страхові компанії уклали зазначену угоду в березні 2016 року, але система змогла запрацювати тільки після схвалення Антимонопольним комітетом України (АМКУ), яке було одержано наприкінці жовтня.

Відео дня

Читайте такожВ Україні подорожчають страхові поліси на авто для виїзду за кордон

Система прямого регулювання в Україні почала роботу в добровільному режимі та, згідно з рішенням АМКУ, діятиме два роки, починаючи з 1 грудня 2016 року. 

Обов'язковим механізм стане вже після ухвалення законодавчих змін, передбачених законопроектами №3551 і №3670, які перебувають на розгляді у Верховній Раді. 

Як повідомляв УНІАН, угоду про пряме регулювання збитків по ОСЦПВ (обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів) у березні 2016 року підписали 17 страхових компаній, сукупна частка ринку яких становить понад 50%. Це компанії "АХА страхування", "Арсенал страхування", "ПЗУ Україна", "ВУСО", "УАСК АСКА", "Оранта", "Просто-страхування", "УНІКА", "Провідна", "Інго Україна", "Універсальна", "Міжнародна СК", "Кредо", "АСКО-Донбас Північний", "Колоннейд Україна", "Брокбізнес", СТ "Іллічівське".

Довідка УНІАН. Принцип прямого регулювання збитків по ОСЦПВ передбачає право потерпілого звернутися при настанні ДТП до страхової компанії, з якою у нього укладено договір ОСЦПВ. Потерпілий може звернутися за виплатою або до страхової компанії винуватця (як зараз), або до компанії, де він придбав поліс ОСЦПВ.

Пряме регулювання збитків застосовується у разі, коли в результаті ДТП шкоди завдано тільки майну і обидва водії-учасники ДТП мають поліс ОСЦПВ.