Фото УНІАН

"Укрзалізниця" має намір у найближчі 5 років придбати і модернізувати 30% вантажних вагонів і оновити 45% пасажирських вагонів, повідомляє Liga.net з посиланням на голову правління компанії Войцеха Балчуна.

Читайте такожГройсман незадоволений темпом корпоратизації "Укрзалізниці"

За його словами, це амбітне завдання, яка потребує часу та великих коштів. Відповідаючи на питання, де будуть взяті необхідні кошти, Балчун сказав: "Зараз ми чекаємо рішення уряду, яке дозволить розпоряджатися нашим майном. Потім ми зможемо цим керувати і позбуватися від того, що нам не потрібно, але має цінність. За рахунок цього можна буде фінансувати наші інвестиції. Ми говоримо про перетворення наших вокзалів в торгові центри. В Україні зробити це не так просто, як у Польщі. Тому що більшість вокзалів у великих містах - це пам'ятки архітектури. Але також є територія навколо них, яка може використовуватися у співпраці із зовнішніми партнерами, щоб, зберігаючи історичний характер будівель вокзалів, використовувати їх у комерційних цілях".

Відео дня

"Друга частина наших послуг для пасажирів - приміські перевезення. Ця частина найбільш проблемна. Чому вона в такому стані? На відміну від країн Західної Європи, ми не отримуємо жодної фінансової підтримки від уряду чи самоврядування. Польський PKP-інтерсіті отримує величезні прямі дотації від держави. Забезпечити низьку ціну квитка для людей, які їдуть на роботу або в школу, - це обов'язок держави. Це дозволяє запропонувати пасажирам зовсім інші стандарти. В Україні ми самі вирішуємо ці проблеми за рахунок вантажних перевезень. Поки система не зміниться, ситуація не зміниться", - зазначив голова правління УЗ.

Як повідомляв УНІАН, Укрзалізниця планує закупити в цьому році 4 міжрегіональні поїзди, 6 дизелів, 50 пасажирських вагонів, 9 тисяч вантажних і 12 тепловозів.