Україна подала позов у СОТ проти Росії / фото УНІАН

Світова організація торгівлі сформувала панель експертів за позовом України проти Росії через обмеження транзиту товарів до країн Середньої Азії.

Читайте такожУкраїна підтвердила проведення консультацій з РФ в рамках СОТ

Про це повідомляється на сайті СОТ.

Відео дня

Згідно з повідомленням, 6 червня генеральний директор СОТ за запитом України в результаті відсутності консенсусу з Росією за підсумками двосторонніх консультацій призначив головою сформованої панелі Джорджа Абі-Сааба (Georges Abi-Saab), а її членами - Ічіро Аракі (Ichiro Araki) і Мохаммада Сайєда ( Mohammad Saeed).

При цьому право брати участь у засіданнях панелі як третя сторона зарезервували Австралія, США, ЄС, Китай, Японія, Корея, Туреччина, Індія, Молдова, Канада, Австралія, Норвегія, Бразилія, Болівія, Чилі, Парагвай, Саудівська Аравія і Сінгапур.

Як повідомляв УНІАН, взаємні торговельні обмеження між Україною і Росією були запроваджені в січні минулого року через те, що між Україною і ЄС набув чинності режим вільної торгівлі. Взимку був значно обмежений експорт українських товарів до Росії, а потім було накладено повне ембарго на експорт продовольства з України в Росію. У липні Росія продовжила політику торговельних обмежень, закривши транзит українських товарів через свою територію в напрямку третіх країн, перш за все Казахстану і Киргизстану.

У вересні 2016 року Україна надіслала вимогу до СОТ про консультації з Російською Федерацією. У листопаді такі консультації було проведено, проте Росія відмовилася скасовувати обмеження.

Європейський Союз, США і ряд інших країн підтримали Україну в спорі з Росією в рамках Світової організації торгівлі про обмеження українського транзиту.