фото UBR.ua

Роздрібні ціни на скраплений газ у багатьох мережах АЗС за останні дні (з 19 по 21 серпня) зросли до рекордного значення – майже 15 гривень за літр і в подальшому можуть продовжити своє зростання.

Читайте такожВ Україні продовжує дорожчати автогаз

Про це кореспонденту УНІАН повідомив аналітик консалтингової компанії UPECO, що спеціалізується на ринках енергоносіїв, Олександр Сіренко.

Відео дня

За даними UPECO, 21 серпня автогаз подорожчав порівняно з 18 серпня на 1-2 гривні - до 14,99 гривні за літр у таких автозаправних мережах, як ОККО, WOG, "Паралель", "РУР Груп" і "ЗапорожОилГруп". Також паливо подорожчало в мережах АЗС КЛО (до 14,94 гривні за літр), SOCAR (14,49 гривні за літр), Shell (14,59 гривні за літр), "БРСМ-Нафта" (14,29 гривні за літр) і ін

Як зазначив Сіренко, таке зростання цін зумовлене високим рівнем споживання газу, його дефіцитом поставок, а також браком потужностей для зберігання палива.

"Події розвиваються дуже динамічно. Виник сезонне зростання споживання зрідженого газу, а також дефіцит палива на ринку. Не встигають за зростанням попиту, наприклад, імпортні поставки, 70% яких сьогодні здійснюються з Росії. Також на ринку не вистачає потужностей для зберігання, імпортованого або виробленого газу. При обсязі всього ринку в 140 тисяч тонн в місяць, обсяг можливого зберігання становить лише 35-40 тисяч тонн на місяць", - сказав експерт, додавши, що через малу кількість баз зберігання "ринок змушений працювати з коліс", тобто ввозити і продавати паливо одразу на АЗС.

За словами експерта, ще однією підставою для зростання цін стало бажання трейдерів не допустити на АЗС відсутності палива.

"Зараз у операторів завдання - знизити ажіотаж, в тому числі високою ціною, і не допустити "сухих" заправок", - зазначив Сіренко, додавши, що цей же фактор може залишатися пріоритетним і викликати подальше зростання цін.

При цьому він повідомив, що, збільшившись до 15 гривень за літр, ціна на автогаз досягла позначки 60% від ціни на бензин марки А-95, що є сигналом для тих, хто роздумує встановлювати на свій автомобіль газобалонне обладнання і таким чином переходити на скраплений газ.

"Через зростання цін на газ поступово втрачає свою привабливість як альтернатива бензину", - сказав Сіренко.

Як повідомляв УНІАН, за даними UPECO, в 2016 році обсяг українського ринку зрідженого газу (пропан-бутану) зріс на 32,2% - до 1,47 мільйона тонн. Також автогаз збільшив свою частку в загальному балансі світлих нафтопродуктів з 13% до 15,3%. При цьому з 2010 по 2016 рік частка імпортних поставок зросла з 22,4% до 72,9%. Однією з причин зростання споживання автогазу були його низька вартість у порівнянні з бензином.