Журналісти вирішили з'ясувати, чи економніша дорога автомобілем за подорож до Європи літаком. Вони обрали кінцевою точкою подорожі італійське місто Мілан.

Квиток на літак коштував би кожному з чотирьох пасажирів 250-300 євро. Здолати 4,2 тис. кілометрів шляху туди і назад було вирішено на малолітражці із середнім розходом палива в 6 літрів на сотню, йдеться в сюжеті ТСН.

Страховка "зелена карта", обов’язкова для виїзду за кордон на авто, коштувала у Києві  750 гривень. Якщо не порушувати правил дорожнього руху, ніяких додаткових витрат подорож Україною не передбачає. Однак уже на найближчій угорській заправці треба оплатити проїзд – дороги в країні платні, 10 днів користування коштують понад 20 євро. У Словенії тижнева перепустка на шляхи коштує 15 євро і її треба наклеїти на лобове скло – інакше штраф від 250 до 500 євро. 

Читайте такожОдин з найбільших європейських автобусних перевізників відкриває рейси з України

На заправках автомобілістам ніхто не допомагає, а от за похід до туалету доведеться сплатити 50 центрів – близько 15 гривень. В Італії сплачувати доводиться за кожну ділянку дороги, і ціни всюди різні – від 7 євро за кілометр. При собі варто завжди мати готівку. Тож дорога до Мілана тривала два дні та коштувала 450 євро, ще стільки ж – у зворотний бік. 

"Порівняно з літаком і трансфером до готелю на автомобілі можна заощадити 200 євро, але це в розрахунку на чотирьох подорожніх. Якби в салоні їхало тільки двоє, тривала поїздка була б ще й невигідною. Але в таких подорожах є безперечний плюс – на машині можна змінювати маршрут, відкривати нові місця і милуватися європейськими пейзажами", - додали журналісти.