В Україні заборонили продаж бензину і дизельного палива класу Євро-4 / фото УНІАН

Обіг моторних палив екологічного класу Євро-4 заборонено в Україні з 1 січня 2018 року, йдеться в затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013 року Технічному регламенті до автомобільних бензинів, дизельного, суднового та котельного палив.

Читайте такожСкільки коштує заправити авто: ціни на АЗС повзуть вгору

Як повідомляв УНІАН аналітик консалтингової компанії UPECO, яка спеціалізується на ринках енергоносіїв, Олександр Сіренко, перехід на бензини класу Євро-5 до кінця 2017 року було вже практично здійснено. Невеликим винятком є виробництво бензину А-80 класу Євро-4 компанією «Укргазвидобування» в рамках чинного контракту з Міноборони.

Відео дня

Він зазначив, що минулого року на український ринок надходило дизпаливо Євро-4 виробництва Білорусі, Росії і Туркменістану.

Сіренко також додав, що внутрішні виробники (Кременчуцький НПЗ і Шебелинський газопереробний завод) вже виробляють дизпалива тільки класу Євро-5.

Як повідомляв УНІАН, з середини лютого 2017 року Кременчуцький НПЗ почав випуск бензинів, які відповідають екологічному класу Євро-5.

У жовтні 2016 року «Укргазвидобування» перейшла на виробництво дизельного палива екологічного класу Євро-5 на потужностях Шебелинського заводу з переробки газового конденсату та нафти.

Стандарт Євро-4 допускає вміст сірки в бензинах і дизпаливі не більш як 50 ppm (мг/кг). Стандарт Євро-5 регламентує максимально допустимий вміст сірки - 10 ppm.