Ілюстрація REUTERS

Ціни на бензин і дизельне пальне в мережах АЗС України, після тривалого зростання до рекордних значень, можуть у лютому цього року знизитися на близько 50 коп. за літр на тлі зміцнення курсу гривні до іноземної валюти, за яку нафтотрейдери купують паливо за кордоном.

Читайте такожРекордне зростання цін на АЗС: експерт розповів, хто заробляє більше – нафтотрейдери чи держава

Як повідомляє прес-служба групи компаній Prime, таку думку висловив керівник компанії і експерт на ринку нафтопродуктів Дмитро Льоушкін.

Відео дня

«Дві головні причини подорожчання пального у січні: підняття цін на нафту на міжнародних ринках і девальвація української національної валюти. Однак наприкінці січня вартість палива на українських АЗС має стабілізуватися, а в лютому, можливо, навіть трохи знизитися, копійок на п'ятдесят», - сказав експерт.

За словами Льоушкіна, головною передумовою для стабілізації цін на пальне стане приплив валюти до країни, який згенерують українські експортери.

«Традиційно з перших чисел січня розпочинається масовий потік експорту квотованих товарів до Європи. Наприклад, соку-концентрату, меду тощо. Після поставок українських товарів за кордон, європейці почнуть розраховуватися з нашими постачальниками. Розраховуватися валютою, половину якої експортери зобов'язані одразу ж продати на міжбанку. Відповідно ринок (український міжбанківський валютний ринок - УНІАН) наповниться валютою. Гривня припинить девальвацію, що стримає подальше підвищення цін на паливо в Україні», - пояснив він, додавши, що значного зниження цін АЗС все ж не варто очікувати.

Також Льоушкін заявив, що високі ціни на дизельне паливо можуть призвезти з березня цього року до подорожчання вантажоперевезень на 7-10%.

«У собівартості вантажоперевезень вартість палива становить 60-70%. Це означає, що підняття ціни на дизельне пальне на одну гривню підвищує вартість автомобільного вантажоперевезення десь на 60 копійок. Однак можна не побоюватися підвищення цін на фрахти у січні і лютому, оскільки це традиційно «мертві» місяці для нашого ринку. А ось вже в березні ціна підніметься на 7-10%», - прогнозує експерт.

Як повідомляв УНІАН, починаючи з серпня 2017 року, ціни на нафтопродукти зросли в середньому на п'ять гривень за літр і досягли рекордних значень. За інформацією консалтингової компанії UPECO, станом на 25 січня, бензин А-92 у деяких мережах АЗС коштував по 31,25-31,49 грн за літр, А-95 - по 32,45-32,49 грн за літр і дизельне пальне - по 29,79-29,99 грн за літр.

У середині грудня 2017 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик повідомив, що Міненерговугілля спільно з Антимонопольним комітетом створили комісію, яка проаналізує можливу змову щодо підвищення цін компаній, що продають світлі нафтопродукти. 21 грудня АМКУ розпочав розслідування на ринку палива, запідозривши мережі АЗС ОККО і WOG у можливих узгоджених антиконкурентних діях.