Ілюстрація REUTERS

З 1 лютого в Україні набув чинності новий стандарт якості автогазу, вимоги якого значно вище діючого ДСТУ. Про це кореспонденту УНІАН повідомив аналітик консалтингової компанії UPECO, що спеціалізується на ринках енергоносіїв, Олександр Сіренко.

Читайте такожЧи була змова на ринку автогазу: в АМКУ розповіли, коли будуть результати розслідування

«З сьогоднішнього дня в Україні набув чинності новий стандарт якості автогазу, вимоги якого набагато вищі за чинний до сьогодні ДСТУ. Наприклад, згідно з новим ДСТУ, вміст сірки в автогазі не повинен перевищувати 50 грам на тонну, також має бути вільна вода за температуру нуль градусів Цельсія і має бути знижена кількість неграничних вуглеводнів», - сказав експерт, додавши, що новий ДСТУ ЕN589:2017 «Палива автомобільні. Газ нафтовий зріджений» замінить старого ДСТУ 27587-87 «Гази вуглеводневі скраплені для автомобільного транспорту».

За словами Сіренка, ще до введення цієї норми багато компаній-трейдерів і виробники скрапленого газу перевели якість свого товару до вищого рівня і перейшли від використання марки «Суміш пропан-бутана технічна» (по суті старий ДСТУ) до марки «Пропан-бутан автомобільний» (БПА), тобто запропонували споживачеві якісний газ, призначений для використання безпосередньо як автомобільне паливо.

«Це звичайна справа для ринку, що розвивається, – спочатку зростає обсяг, а потім зростає якість. Багато трейдерів, а також виробники підготувалися заздалегідь і в боротьбі за клієнта перейшли до використання більш якісного товару - марки ПБА», - повідомив експерт.

Він зазначив, що автогаз марки ПБА вже займає досить значну частку на ринку України.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня один із найбільших виробників скрапленого газу в Україні – Кременчуцький НПЗ повідомив про те, що газ, який виробляється підприємством, вже відповідає новому стандарту ЕN589.

До цього держкомпанія «Укргазвидобування» перевела свої два найбільших заводи з виробництва зрідженого газу на випуск моторного палива більш високої якості (марка ПБА). У майбутньому компанія має намір сертифікувати автогаз цих заводів і підтвердити відповідність його показників вимогам нового стандарту ЕN589.