Національна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) сьогодні на засіданні прийняла за основу Положення про надання послуг національного роумінгу. Про це УНІАН повідомили в прес-службі НКРЗ.
Документ розроблено на виконання вимог Закону України від 1 липня 2010 року № 2392-VI "Про внесення змін до Закону України "Про телекомунікації" щодо збільшення переліку послуг".
Документ встановлює обов'язок операторів рухомого (мобільною) зв'язку в межах України надавати можливість абонентам отримувати послугу національного роумігу (можливість роботи абонента одного українського оператора в мережі іншого оператора, наприклад, за відсутності покриття в тому або іншому населеному пункті тощо), за умови укладення відповідної письмової угоди між операторами. Таким чином, абоненти залишатимуться на зв'язку, навіть якщо перебуватимуть за межами зони покриття своєї мережі й, у разі невідповідності рівнів якості, використовуючи мережу роумінг-партнера. Послуга надаватиметься на всій території України.
Користуючись цією послугою, споживач безоплатно отримуватиме електронне або голосове повідомлення про зміну вартості послуг і в разі появи нових роумінг-партнерів. При замовленні послуги споживач буде поінформований про вартість послуг голосової телефонії в мережі, дзвінків на мережі інших операторів в Україні, послуг із передачі текстових повідомлень, доступу в Інтернет.
Також положенням передбачено обов'язок мобільних операторів звітувати в НКРЗ про надані послуги національного роумінгу й повідомляти в комісію про укладання й припинення дії договорів із роумінг-партнерами після їх укладання й припинення.
Слід зазначити, що проект Положення визначатиме й порядок проведення НКРЗ досудового врегулювання спорів між операторами телекомунікацій із питань надання послуг національного роумінгу.
Комісія ініціює публічне обговорення документа – проект Положення про надання послуг національного роумінгу буде оприлюднено на веб-сайті НКРЗ.