У Міністерстві надзвичайних ситуацій створять нову службу порятунку - "Українські ангели", куди залучатимуть приватні вертольоти для надання допомоги потерпілим в екстрених ситуаціях.

Як пише газета "Сьогодні" (№58 від 16 березня), ідея створення нової служби порятунку "Українські ангели" полягає в тому, що для надання допомоги потерпілим в екстрених ситуаціях використовуватимуть вертольоти, які належать приватним особам. Такий проект задумав очільник МНС Віктор БАЛОГА спільно з новопризначеним керівником Департаменту авіації відомства Євгеном ЧЕРВОНЕНКОМ, пише видання.

За словами Є.ЧЕРВОНЕНКА, приватні вертольоти використовуватимуть для розвідки місцевості, де сталося НП і для транспортування потерпілих. За його словами, на сьогодні згоду взяти участь у роботі нової служби порятунку дали вже 16 власників вертольотів.

Відео дня

Крім того, як сказав директор Департаменту авіації МНС, "Українські ангели" цілодобово чергуватимуть. Усю Україну поділять на спеціальні зони, за кожною з якої буде закріплений вертоліт, а також буде визначена базова лікарня, куди доставлятимуть потерпілих. Графік вильоту, щоб він не йшов врозріз з планами власників вертольотів, складатиметься мінімум на місяць вперед і будуть передбачені взаємозаміни машин.

"Коли надходитиме сигнал в регіональний центр авіаслужби МНС за телефону "101", протягом 20 хвилин до вертольота приходить рятувальник зі щипцями і болгаркою та лікар-реаніматор з реанімаційним набором. Вертоліт з потерпілим зустрічатиме реанімобіль або ж він сідатиме біля базових лікарень. Причому з повітря реаніматор дасть лікарні інформацію про характер травм, щоб там могли підготувати операційну, підібрати кров потрібної групи і потрібних фахівців" - пояснив Є.ЧЕРВОНЕНКО схему роботи. За його словами, так можна буде охопити майже усю Україну.

Є. ЧЕРВОНЕНКО обіцяє, що власникам вертольотів компенсують витрати на паливо і частково моторесурс.

"Це все одно дешевше, ніж закуповувати за кошти держави вертольоти вартістю 5-7 млн. євро кожен. Джерела фінансування ми шукаємо. Це будуть частково державні кошти, а також благодійні внески. Рятувати будемо безкоштовно. Витрати будуть у 4-5 разів меншими, ніж при використанні державні Мі-8 через економнішу витрату палива", - сказав Є.ЧЕРВОНЕНКО.

Як зазначають у МНС, через 10 днів у Чернігівській області почнеться реалізація погодженого з Міністерством охорони здоров'я і місцевою обладміністрацією пілотного проекту. Далі на черзі - Київ, потім Дніпропетровськ та Львів.