Москва. Україна розраховує почати запуски з космодрому Алкантара в Бразилії в 2013 році

Про це власному кореспонденту УНІАН у РФ сказав у Москві голова Державного космічного агентства України Юрій АЛЕКСЄЄВ.

«Ми плануємо почати експлуатувати цей ракетний комплекс у 2013 році», - сказав Ю.АЛЕКСЄЄВ.

Відео дня

За його словами, він створюється на базі модернізованої ракети «Циклон», де встановлена нова система управління, збільшена вантажопідйомність, повністю зроблено новий третій ступінь.

Ю.АЛЕКСЄЄВ відзначив, що Україна розташована в центрі Європи і дуже густо заселена, тому не матиме на своїй території стартового місця. Проте українським урядом було ухвалено рішення і підписано відповідний меморандум про створення стартового комплексу в Алкантарі в Бразилії.

За словами голови ДКАУ, він здійснюється на пайових частках України і Бразилії. Україна несе відповідальність за розробку ракети, Бразилія - за створення інфраструктури. Спільно робиться стартовий комплекс.

Ю.АЛЕКСЄЄВ повідомив, що цей стартовий комплекс був самостійно спроектований ДКАУ.

«Його робота відпрацьовується в Дніпропетровську. Після відпрацювання ми завантажимо його на корабель і відвеземо до Бразилії», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада проголосувала за надання державних гарантій для залучення кредиту на завершення програми з розробки і створення ракети-носія "Циклон-4" (включаючи наземний комплекс), яка запускатиметься з космодрому Алкантара.

Будівництво комплексу в Бразилії почалося у вересні 2010 р. у рамках спільного українсько-бразильського проекту, за яким Україна в особі конструкторського бюро "Південне" і держпідприємства "Південмаш" має також розробити і виготовити ракету-носій "Циклон-4".

22 вересня 2004 р. набув чинності українсько-бразильський договір про довгострокову співпрацю з використання ракети-носія "Циклон-4" на пусковому центрі Aлкантара.

Довідка УНІАН. «Циклон-4» — проект українського космічного ракетного комплексу (КРК), куди входитимуть ракета-носій (РН) «Циклон-4» і наземний комплекс, що забезпечує проведення на космодромі робіт з підготовки і запуску РН і корисного навантаження (КН).

«Циклон-4» є покращеним варіантом триступінчатої ракети-носія «Циклон-3», призначений для оперативного і високоточного виведення на колові, геостаціонарні та сонячно-синхронні орбіти космічних апаратів різного призначення з космодрому в Алкантарі. Він дозволить виводити супутники масою до 5,5 т на колову орбіту заввишки 500 км і масою до 1,8 т – на геоперехідну орбіту.

Центр запусків Алкантара — бразильський космодром на півночі атлантичного побережжя країни.