Державна адміністрація залізничного транспорту "Укрзалізниця" сподівається завершити створення державного акціонерного товариства (ДАТ) в грудні 2012 р.

Про це генеральний директор "Укрзалізниці" Володимир КОЗАК повідомив в інтерв`ю тижневику «Коментарі».

«У 2012 році основне завдання для нас - початок системної реформи залізниць. У грудні 2011 року ми розпочали трансформацію "Укрзалізниці" в публічне акціонерне товариство, в грудні 2012 р. ми сподіваємося завершити створення акціонерного товариства», - сказав він.

Відео дня

За словами голови галузі, для реформування залізничного транспорту України необхідно реально оцінити вартість основних фондів, розділити фінансові потоки кожного напряму діяльності, створити умови для припливу інвестицій насамперед у вантажні перевезення і забезпечити рівний доступ до інфраструктури всіх суб`єктів ринку. "Безперечно, залізничний транспорт залишиться соціальним перевізником, але відповідальність повинна бути розділена між залізницями і державою", - наголосив В. КОЗАК.

Нагадаємо, що реформування залізничного транспорту України відбуватиметься в три етапи.

На першому етапі (2012-2013 роки) буде створено єдину державну акціонерну компанію і розподілено функцій між нею і державою.

На другому етапі (2013-2015 роки) будуть утворені вертикально інтегровані виробничо-технологічні структури залізничного транспорту, структуровані за видами діяльності.

На третьому етапі (2016-2019 роки) буде ліквідовано перехресне субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних і утворено господарське товариство у сфері пасажирських перевезень.