У зв`язку з високим рівнем інтернет-піратства в Україні Міжнародний альянс інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance – IIPA) звернувся до Торгової палати США з проханням зняти з нашої країни преференції безмитного ввезення окремих груп товарів, повідомляє «Киевский телеграф».

Рішення Торгової палати США залежатиме, зокрема, від того, чи потрапить Україна у список особливої уваги, який буде опубліковано в середині лютого цього року. Водночас, за даними «Агентства інтернет-прав», Україну попередньо внесено до цього списку.

У 2006 році зняття з України преференції безмитного ввезення окремих груп товарів обійшлося в 75 млн. доларів. Цього року сума може зрости ще на 39 млн. доларів.

Відео дня

Торік Україна вже була в списку особливої уваги Альянсу, але тоді Торгова палата США не вжила жодних санкцій. На думку представника IIPA Еріка ШВАРЦА, ризик втратити преференції безмитного ввезення набагато вищий.

«Рівень піратства в Україні надзвичайно високий, найвищий у Європі, і закривати на це очі більше немає можливості. Зараз міжнародні зусилля спрямовані на зниження кількості контрафактної продукції (слухання з ратифікації ACTA, SOPA, PIPA) у світовій економіці, і Україна або включається в цей процес або проти неї висуваються торговельні санкції», – сказав Е.ШВАРЦ.

Основною перешкодою для ефективної боротьби проти інтернет-піратства є закон про телекомунікації, де йдеться, що інтернет-провайдери «не несуть відповідальності за зміст інформації, яків передають через свої мережі», йдеться в публікації.

На початку лютого у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, що забороняє правоохоронним органам вилучати спірний контент з інтернет-сайтів і припиняти їх роботу без відповідного рішення суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа ЕХ.ua - боротьба з "піратством" чи ще один крок до "сядемо всі"?