Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця») стурбована зниженням обсягів транзитних вантажних залізничних перевезень, хоча відзначає об'єктивні причини щодо цього.

«Залізничники стурбовані зниженням обсягів транзитних вантажів, хоча на це є об'єктивні причини», - повідомили УНІАН в «Укрзалізниці».

Зокрема, зниження залізничного транзиту за підсумками квітня 2012 року пов'язане із зменшенням надходжень від транзиту нафти і нафтопродуктів з Російської Федерації через переорієнтацію транспортування мазуту на новий термінал в порту Новоросійськ.

Відео дня

Крім того, зменшення обсягів перевезень сирої нафти сталося через проведення ремонтних робіт на прикордонних переходах Російської Федерації і Казахстану.

Вантажопотік калієвих добрив з Росії і Білорусі скоротився через більш привабливі тарифні умови порівняно з українським напрямом транспортування.

Всі вантажовідправники знизили обсяги транзитних перевезень залізняку через прогнозовану переорієнтацію для внутрішніх споживачів.

Довідка УНІАН. У квітні 2012 року обсяги транзитних перевезень скоротилися на 20% порівняно з аналогічним періодом 2011 року — до 4 млн тонн.

Основне зменшення спостерігається по залізняку, нафтопродуктам, хімдобривам і хімікатам. У структурі транзитних перевезень вантажів перше місце посідають нафта і нафтопродукти - 35,6%, на другому місці - руда залізна і марганцева (20,4%), на третьому - кам'яне вугілля (20,2%), на четвертому - хімдобрива (6,4%) .

За даними Держстату України, залізниці в січні-квітні 2012 року скоротили обсяги перевезення вантажів на 0,8% порівняно з січнем-квітнем 2011 року - до 144,8 млн. тонн, зокрема відправлення вантажів скоротилося на 1%.