ПАТ «Крюковський вагонобудівний завод» перенесло термін поставки «Укрзалізниці» двох двосистемних електропоїздів з травня на грудень 2012 року.

Про це УНІАН повідомили у Державній адміністрації залізничного транспорту України («Укрзалізниця»).

За інформацією «Укрзалізниці», технічне завдання на виготовлення двосистемних електропоїздів Крюковський вагонобудівний завод одержав наприкінці 2011 року.

Відео дня

За умовами контракту, завод мав поставити Донецькій залізниці в травні 2012 року два двосистемні електропоїзди.

«Проте завод до цих пір зробив лише один із замовлених поїздів, який ще не пройшов випробування і не переданий «Укрзалізниці». В результаті із заводом підписано додаткову угоду про перенесення терміну поставки техніки на грудень 2012 року», - повідомили в «Укрзалізниці».

Водночас, в «Укрзалізниці» відзначають, що партію двосистемних електропоїздів для України виготовили в Кореї, оскільки тільки Hyundai Rotem - виробник, який має досвід серійного виробництва такої техніки, погодився виробити і поставити поїзди в стислі терміни.

Проте, «Укрзалізниця» зацікавлена у виготовленні двосистемних пасажирських електровозів в Україні. Зокрема, двосистемні пасажирські локомотиви, які, наприклад, задіяні для руху поїзду № 1/2 Київ-Москва, поки що в Україні не виробляються.

За оцінкою фахівців «Укрзалізниці», для України оптимальним є використання двосистемних електропоїздів, оскільки близько 50% електрифікованих ділянок на залізницях України працюють на змінному струмі і близько 50% - на постійному.

«Саме двосистемний пересувний склад значно економить час. До того ж рух на електротязі за собівартістю значно дешевший і більш екологічний, ніж на теплотязі», - відзначають в Держадміністрації залізничного транспорту України.

Довідка УНІАН. ПАТ «Крюковський вагонобудівний завод» випускає вантажні (вагони-платформи, цистерни, вагони бункерного типа, піввагони) і пасажирські вагони, вагони метро, запасні частини і візки для вантажних вагонів, колісні пари, запчастини для вагонів метро і ескалаторів, контейнери, дорожню техніку. Виробництво пасажирських вагонів на заводі здійснюється на замовлення «Укрзалізниці». Продукція заводу поставляється більш як у 20 країн світу.

Крюковський вагонобудівний завод є єдиним в СНД підприємством, що має налагоджене і діюче виробництво двох видів вагонів - пасажирських і вантажних.

Крюковський вагонобудівний завод у 2011 році збільшив випуск вантажних вагонів на 18% - до 10 750 шт., а пасажирських вагонів зменшив на 33,3% - до 28 шт.

Нагадаємо, в лютому 2012 року Крюковський вагонзавод звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням вирішити питання з фінансуванням виготовленого заводом електропоїзда для Донецької залізниці. В.Янукович розпорядився вивчити питання виплати коштів за виготовлений поїзд і розглянути питання подальшого фінансування створення другого поїзду.