Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця») має намір, завдяки впровадженню єдиної автоматизованої системи контролю вантажних перевезень (АСК ВП УЗ-Є), оптимізувати технології роботи та управління виробничим процесом в абсолютно всіх господарствах залізниці.

Як повідомив УНІАН перший заступник начальника Головного управління інформаційних технологій «Укрзалізниці» Віктор Мішечкін, єдина інформаційна система АСК ВП УЗ-Є дозволяє, зокрема, підвищити достовірність інформації за рахунок скасування обміну даними між шістьма залізницями, підвищити достовірність і оперативність розрахунків і звітів, зменшити кількість різних довідок за рахунок концентрації інформації в єдиній інформаційній базі.

Крім того, завдяки АСК ВП УЗ-Є комерційні господарства «Укрзалізниці» зможуть здійснювати переадресування вантажів на шляху прямування, напрацьовувати інформацію для проведення маркетингових досліджень, здійснювати контроль за вантажними, зокрема, контрейлерними поїздами на всьому шляху прямування.

Відео дня

Крім того, у сфері транзитних перевезень станції входу і виходу, які зазвичай знаходяться на різних залізницях, користуючись загальною інформаційною базою, зможуть безпосередньо «бачити» роботу один одного в режимі реального часу.

Введення єдиної інформаційної системи буде також сприяти поліпшенню взаємодії «Укрзалізниці» з вантажовласниками і відправниками вантажу за рахунок спрощення роботи з електронними перевізними документами у внутрішньому і транзитному сполученні.

У локомотивному господарстві спрощується планування та обробка маршрутів машиністів, облік роботи локомотивів і локомотивних бригад між залізницями.

Управління вагонним господарством мають можливість безпосередньо бачити стан вагонного парку (без обміну інформацією між залізницями) при пересиланні несправних вагонів в ремонт і при обліку пробігів вагонів, унаслідок чого спрощується контроль над вагонним парком і поліпшується точність і оперативність інформації щодо термінів та якості ремонтних робіт.

«Сьогодні і керівництво в центрі, і залізничники на місцях освоюють можливості нової системи, зокрема, в сфері електронного документообігу, договірної роботи, взаємодії з клієнтами вантажовласниками», - підкреслив В.Мішечкін.

Нагадаємо, в липні поточного року «Укрзалізниця» завершила технічну і програмну централізацію всіх баз даних систем обробки інформації та обчислень і запустила в експлуатацію єдину автоматизовану систему керування вантажними перевезеннями АСК ВП УЗ-Є.

У системі АСК ВП УЗ-Є щодоби обробляється понад 650 тис. запитів. Середній час обробки повідомлень - менше 0,8 секунди на кожному з майже 100 потоків обробки.

На сьогоднішній день система АСК ВП УЗ-Є обслуговує більше 25 тис. користувачів 12 господарств «Укрзалізниці».