Україна зацікавлена розвивати співробітництво з Кореєю в питанні створення у нашій державі швидкісного залізничного руху.

Про це сказав прем’єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з Уповноваженим Президента Республіки Корея Лі Дже О, яка відбулася сьогодні в Києві, повідомили УНІАН у Департаменті інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів.

Прем’єр-міністр підкреслив, що Україна та Корея вже мають досвід співробітництва в напрямку впровадження швидкісного залізничного руху: в рамках підготовки до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року були закуплені корейські швидкісні потяги «Хюндай». При цьому М.Азаров наголосив, що Україна здатна самостійно виробляти високоякісні швидкісні потяги. Так, за останній період було вкладено значні фінансові ресурси в реконструкцію ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», який є одним з найбільших вітчизняних виробників транспортних засобів, в першу чергу залізничного рухомого складу.

Відео дня

Глава уряду поінформував членів корейської делегації, що Крюківський завод розробив швидкісний міжрегіональний двосистемний електропотяг, який завершує необхідні випробовування. Швидкісний поїзд вітчизняного виробництва здатний їздити колією і вітчизняного, і європейського стандарту.

«Швидкісний потяг, розроблений Крюківським вагонобудівним заводом, побудований з урахуванням параметрів наших електричних мереж, нашої залізничної колії, кліматичних умов тощо. Саме тому ми робимо ставку на потяги вітчизняного виробництва», - підкреслив прем’єр-міністр.

М.Азаров наголосив, що розвиток українсько-корейських відносин в цьому питанні повинен включати як досвід Кореї, так і досвід України. «Ми зацікавлені у розвитку співробітництва, в тому числі щодо запровадження швидкісного залізничного руху. Але це повинні бути виключно спільні проекти. Давайте так дивитися на це питання. Воно дуже важливе», - заявив глава уряду.

Він також додав, що запровадження в Україні швидкісного залізничного сполучення дасть громадянам альтернативу авіасполученню: громадяни матимуть можливість залізницею з одного кінця країни до іншого доїхати всього за годину-дві. «У кожному обласному центрі України є аеропорти. Наприклад, відстань від Полтави до Києва – 350 км. Якщо швидкісний поїзд буде долати цю відстань за годину, то ми зекономимо на авіасполученні. Для нас ця ідея є надзвичайно перспективною», - зазначив М.Азаров.

В свою чергу Лі Дже О повідомив, що Корея готова до такого співробітництва. Зокрема, пропонує спільне виробництво швидкісних потягів в Україні, будівництво швидкісних залізниць міжобласного і міждержавного сполучення, зацікавлена в участі у будівництві терміналу скрапленого газу та у створенні в Україні «електронного урядування» тощо.

Нагадаємо, у четвер, 16 серпня, М.Азаров заявив, що Україна має намір відмовитися від закупівлі потягів «Хюндай» на користь потягів Крюківського вагонзаводу.

«Створив Крюківський вагонобудівний завод потяг не кращий і не гірший за «Хюндай», який курсує зараз нашими залізницями. Ми «Хюндай» більше купувати не будемо, будемо купувати потяг Крюківського заводу», - сказав М.Азаров.