Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця») подала на розгляд Кабінету Міністрів України проект плану капітальних інвестицій на 2013 рік, яким пропонує виділити з державного і місцевих бюджетів на придбання рухомого складу для пасажирських перевезень в 2013 році 8,66 млрд грн.

Як повідомили УНІАН в «Укрзалізниці», зокрема, пропонується за бюджетні кошти придбати 200 купейних вагонів, 41 вагон для перевезення інвалідів, 7 спеціальних службово-технічних вагонів і 2 міжрегіональних поїзди, 22 рейкових автобуса і 53 електропоїзди.

В «Укрзалізниці» відзначають, що без державного фінансування виконати запропоновані на 2013 рік обсяги закупівель пасажирського рухомого складу залізничники не зможуть, оскільки «пасажирські перевезення залишаються збитковими».

Відео дня

«На кінець 2012 року збитки від пасажирських перевезень очікуються в сумі 7,2 млрд грн. До того ж щорічно спостерігається низький рівень компенсацій за пільгові перевезення пасажирів, і перевізник самостійно з року в рік несе навантаження соціальних видів перевезень. «Укрзалізниця» висловлює повну підтримку ініціатив керівників уряду про необхідність оновлення рухомого складу в секторі пасажирських перевезень», - повідомили у відомстві.

Нагадаємо, днями прем'єр-міністр України Микола Азаров під час перебування в Полтаві відзначив, що Україні для модернізації залізничного сполучення необхідно придбати 400-500 швидкісних електропоїздів.

Раніше міністр інфраструктури Борис Колесніков у Берліні заявив, що Україна має потребу значного оновлення залізничного пасажирського рухомого складу і закупівлі 100-120 поїздів далекого сполучення і 300-350 електричок.

Довідка УНІАН. Згідно зі статтею 10 Закону України «Про залізничний транспорт», придбання залізничного рухомого складу для перевезень пасажирів у поїздах далекого і місцевого сполучення здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України в межах лімітів державних капітальних вкладень. Придбання приміських електропоїздів і дизель-поїздів здійснюється за рахунок коштів залізниць із залученням коштів місцевих бюджетів, а також інших не заборонених законодавством коштів.

У даний час оновлення пасажирського рухомого складу відбувається за кошти залізниць України.

На оновлення і модернізацію основних фондів залізничної галузі, зокрема, шляхового господарства, тягового рухомого складу, вантажних і пасажирських вагонів, приміського рухомого складу необхідно 27,1 млрд грн.

Спрацьованість основних фондів галузі становить 89,8%. Зокрема, спрацьованість тягового рухомого складу досягає 94,2%, приміського - 87,5%, пасажирських вагонів - 85,8%, вантажних - 83%, шляхового господарства - 84,6%.