Варшава. Польський державний залізничний холдинг PKP (Polskie Koleje Państwowe) планує у наступному році продати на фондовій біржі до 50% акцій  найбільшого вантажоперевізника в країні і другого в Європі, - компанію PKP Cargo -  який входить до нього.

 

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це повідомив глава правління PKP Якуб Карновський агентству РАР.

Відео дня

Він зазначив, що залучені від цього продажу кошти становитимуть значну частину коштів, необхідних для виплати наступного року боргів РКР у розмірі понад 300 млн дол. РКР планує продати від 25 до 50 відсотків мінус одна акція компанії.

Карновський не виключив можливості випуску PKP Cargo облігацій у випадку несприятливої ​​для продажу держпакета ринкової ситуації, нагадавши, що в 2011 році компанія успішно продала свої папери на 180 млн євро. "Ми отримуємо сигнали з ринку, що якби зважилися на випуск таких облігацій, то є велика ймовірність на успіх", - сказав він.

Карновський додав, що РКР намір продати також низку інших великих і дрібних компаній, назвавши серед них найзбитковішу у складі держхолдингу Polskie Linie Kolejowe, яка управляє всією залізничною інфраструктурою в Польщі.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді поточного року РКР затвердила план свого розвитку до 2016 року, який, серед іншого, передбачає приватизацію низки компаній, які входять до холдингу, що повинно підвищити якість надаваних послуг і поліпшити фінансові показники холдингу.

Компанія за рахунок продажу держпакетів має намір погасити частину свого боргу, який становить, за останніми даними, близько 1,4 млрд дол.

У 2011 році PKP Cargo отримала рекордний за всю історію компанії прибуток у розмірі 75 млн доларів, що майже в 4 рази більше, ніж 2010 року. Доходи компанії виросли на близько 10% до 1,6 млрд доларів.

У минулому році компанія зайняла більше 50% ринку вантажоперевезень у Польщі в розрахунку маси вантажів та більше 60% в так званих "вантажних перевезеннях" (з урахуванням протяжності трас).

PKP Cargo є найбільшим після німецької Deutsche Bahn залізничним вантажоперевізником в Європі.