Європейський банк реконструкції та розвитку надасть Державній адміністрації залізничного транспорту України («Укрзалізниці») додаткові кредитні кошти на суму до 62,5 млн дол. для фінансування закупівлі вантажних вагонів у рамках програми оновлення рухомого складу.

Про це сказано в повідомленні ЄБРР, переданому УНІАН.

У повідомленні, зокрема, зазначається, що кошти збільшують вже наданий Банком у 2009 р. кредит такого ж розміру, призначений для тих же цілей.

Відео дня

«Новий спільний проект ЄБРР та «Укрзалізниці» є результатом прогресу реформування галузі, досягнутого національним оператором залізничних перевезень відповідно до умов, які були раніше узгоджені з Банком. Поновлення програми фінансування дозволить «Укрзалізниці» продовжити модернізацію вагонного парку», - йдеться в повідомленні.

Передбачається, що «Укрзалізниця» використовує кошти кредиту для закупівлі вантажних вагонів загального призначення, що стане важливим кроком у поліпшенні залізничної транспортної інфраструктури, яка підтримує економіку України і забезпечує приблизно 56% від загального обсягу вантажних перевезень.

«З урахуванням цього проекту загальна сума фінансування, виділеного ЄБРР в секторі залізниць України з 1999 р., становить понад 300 млн дол. у рамках трьох окремих трансакцій», - сказано в повідомленні ЄБРР.

Як повідомляв УНІАН, Залізниці України за 11 місяців 2012 року відправили 349,507 млн тонн вантажів - на 0,5% менше, ніж за аналогічний період 2011 року. Статичне навантаження на вагон збільшилося на 1,7% до планового завдання та становило 63,59 тонн на добу, що відповідає рівню минулого року. Оборот навантаженого вагона за 11 місяців п.р. становив по Україні 6,11 доби - на 0,21 доби більше плану і на 0,26 доби менше показника минулого року.

Відзначимо також, що «Укрзалізниця» заявила про необхідність виконання норм Закону України «Про залізничний транспорт» та виділення з держбюджету на 2013 рік коштів на закупівлю пасажирського рухомого складу. У 2013 році «Укрзалізниця» пропонує придбати за рахунок коштів Державного бюджету рухомий склад для далеких пасажирських перевезень на суму 2,755 млрд грн і для приміських перевезень на суму 5,431 млрд грн.

Довідка УНІАН. ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на кінець жовтня 2012 року Банк взяв зобов'язання щодо надання понад 8 млрд євро (10 млрд дол.) в рамках 327 проектів.