Державна служба з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва (Держпідприємництва) узгодила проект наказу Міністерства інфраструктури України "Про внесення змін до зборів" аеропортів, який передбачає надання керівникові аеропорту права встановлювати знижувальні коефіцієнти в розмірі до 0,2 до зборів аеропортів.

Як повідомляє Держпідприємництва, запровадження знижувальних коефіцієнтів має залучити в аеропорти нові авіакомпанії і створити необхідні умови для їхньої діяльності, що дасть змогу знизити вартість авіаційних перевезень для населення.

Крім того, Мінінфраструктури України передбачило збільшення доходів аеропортів України від неавіаційної діяльності.

Відео дня

Нагадаємо, на сьогодні в компетенції аеропорту перебуває, зокрема, плата за наземне обслуговування повітряних суден. Держава регулює розмір трьох зборів: збору за зліт і посадку, пасажирського збору і збору за авіабезпеку.

До того ж авіакомпанія платить збір за зліт і посадку, решта зборів включені у вартість квитка пасажира і не допускають втрат для авіакомпанії.

Збір за зліт і посадку для авіакомпаній на внутрішніх рейсах для літака Boeing 737 масою 55 тонн становить 1,05 долара за 1 тонну злітної маси.

Збір аеропорту, який покривають пасажири при купівлі квитка, на внутрішніх лініях становить 2,5 долара з пасажира, а збір за авіабезпеку - 1,5 долара з пасажира.

Довідка УНІАН. На сьогодні збори аеропортів встановлені наказами Мінтрансзв’язку України від 14 квітня 2008 року № 433 «Про встановленняя зборів аеропортів за обслуговування повітряних суден і пасажирів в аеропортах України», від 26 березня 2008 року № 337 «Про встановлення зборів аеропортів за обслуговування повітряних суден і пасажирів у державному підприємстві «Міжнародний аеропорт «Бориспіль»», наказом Мінтрансу від 5 травня 1998 року № 169 «Про затвердження зборів аеропортів за обслуговування повітряних суден у міжнародному аеропорту «Дніпропетровськ»».