Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов найближчим часом презентує уряду варіанти фінансування будівництва четвертої гілки метрополітену - до житлового масиву Троєщина.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні під час виїзної наради на станції міської і кільцевої електрички.

“Завершують роботи щодо визначення варіантів стабільного фінансування цього проекту. Ми співпрацюємо із Внешэкономбанком Росії щодо отримання таких пропозицій. Я думаю, ми представимо їх на розгляд уряду найближчим часом”, - повідомив О.Попов.

Відео дня

За його словами, саме Внешэкономбанк Росії виграв тендер на розробку схеми фінансування будівництва нової гілки метро і до 20 березня він має представити КМДА усі можливі варіанти. О.Попов зазначив, що банк має кілька пропозицій, серед яких залучення кредитних ресурсів під низьку відсоткову ставку, також будівництво у концесії із подальшою передачею гілки у підпорядкування метрополітену або скомбінований варіант із залученням фінансування бізнесу, який буде зацікавлений у розміщенні своїх об’єктів поруч із гілкою метро.

Голова КМДА зазначив, що місто має і власну пропозицію до уряду, яка полягає у тому, щоб 50% коштів, отриманих столицею з податку на доходи фізичних осіб, пішли не до державного бюджету, а саме на будівництво гілки метро. Водночас О.Попов зазначив, що для цього законодавцям потрібно буде внести зміни до Бюджетного кодексу України.

О.Попов додав, що будівництво першої станції нової гілки метрополітену розпочнеться вже до Дня Києва. Він додав, що нова гілка метро проходитиме по проспекту Маяковського і налічуватиме 12 станцій. Приблизний обсяг фінансування проекту становить 16 млрд грн.

Як раніше повідомляв УНІАН, у вересні 2012 року Київська міська державна адміністрація уклала з російською державною корпорацією «Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності» («Внєшекономбанк Росії») меморандум про фінансування будівництва метро на Троєщину.

Раніше столична влада заявляла, що Київ уже витратив на реалізацію проекту з будівництва метро на Троєщину 4 млрд грн. Загальна вартість робіт, згідно із затвердженою раніше документацією, становила 12 млрд грн.

У січні минулого року голова КМДА Олександр Попов підписав розпорядження про включення проекту будівництва четвертої гілки київського метрополітену до переліку об'єктів, що потребують залучення інвестицій.