На будівництво першої черги лінії метро на Троєщину Києву необхідно 700 млн доларів, повідомив журналістам голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов.

"Перший етап - 5 станцій, які з'єднають правий берег і одну станцію, - "Веселкову" - на лівому березі. Це дасть можливість у стислі терміни, наприклад, до кінця 2015 року, запустити цей проект. Загалом на реалізацію цього проекту необхідно близько 2 млрд дол., а на перший етап - близько 700 млн дол.", - сказав О.Попов.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, другий етап передбачає будівництво ще семи станцій Подільсько-Вигурівської лінії.

Відео дня

Голова КМДА зазначив, що до фінансування проекту притягнутий Внєшекономбанк Росії, який готовий бути партнером у пошуку необхідних для будівництва метро ресурсів. Водночас зараз ведуться консультації з урядом для прийняття остаточного рішення щодо механізму фінансування цього будівництва.

Як повідомляв УНІАН, 14 березня ц.р. О.Попов повідомив, що Внєшекономбанк Росії до 20 березня має представити КМДА всі можливі варіанти фінансування будівництва метро на Троєщину. О.Попов зазначив, що банк має кілька пропозицій, серед яких - залучення кредитних ресурсів під низьку процентну ставку, також будівництво в концесії з наступною передачею гілки в підпорядкування метрополітену або комбінований варіант із залученням фінансування бізнесу, який буде зацікавлений у розміщенні своїх об'єктів поруч з гілкою метро.

Голова КМДА зазначив, що місто має і власну пропозицію до уряду, яке полягає в тому, щоб 50% коштів, отриманих столицею з податку на доходи фізичних осіб, пішли не до державного бюджету, а саме на будівництво лінії метро. Водночас О.Попов зазначив, що для цього законодавцям необхідно буде внести зміни до Бюджетного кодексу України.

О.Попов додав, що будівництво першої станції нової лінії метрополітену почнеться до Дня Києва.

Довідка УНІАН. 12 вересня 2012 р. Київський міська державна адміністрація уклала з російською державною корпорацією «Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності» («Внєшекономбанк Росії») меморандум про фінансування будівництва метро на Троєщину.