Мінськ. Білорусь значно збільшить пропускну спроможність пунктів пропуску на кордоні.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це повідомив сьогодні на прес-конференції голова Державного прикордонного комітету Білорусі Олександр Боєчко.

«На це націлено, зокрема, рішення уряду про організацію «двох служб на кордоні», - зазначив Боєчко.

Відео дня

За словами голови Держприкордонкомітету, суть полягає в тому, що в пунктах пропуску лише визначатиметься законність в‘їзду-виїзду з країни, а фізичний контроль за вантажами здійснюватиметься на інших спеціальних територіях, зонах.

«Розглядається питання про створення поблизу пунктів пропуску сервісних зон. За наявності черги на виїзд і країни водії, особливо автопоїздів, зможуть тут відпочити та в'їхати на територію прикордонного переходу за електронною чергою», - пояснив Боєчко.

Він зазначив, що в 2011-2013 роках, спільно з Державним митним комітетом Білорусі, реалізується програма реконструкції та будівництва нових пунктів пропуску на кордоні. Зокрема, роботи вже завершено в «Домачово», «Козловичах» (обидва на кордоні з Польщею – УНІАН), «Беняконі» (з Литвою).

«Введено в експлуатацію залізничний пункт пропуску «Гудогай-2» на кордоні з Литвою. В 2014 році завершиться реконструкція «Привалки» (на кордоні з Литвою), «Урбани» (з Латвією). Підготовлено документацію на реконструкцію ще восьми пунктів пропуску», - сказав Боєчко.

Як раніше повідомляв УНІАН, в Білорусі на поточний рік уже виділено кошти на розробку проектно-технічної документації реконструкції автомобільного пункту пропуску «Нова Гута» на білорусько-українському кордоні. Безпосередньо будівельні роботи планується почати в 2014 році.

Пропускна спроможність пункту пропуску «Нова Гута» становить до 1640 легкових автомобілів, 200 вантажних, 40 автобусів на добу в обох напрямках. Лише вантажівок щодня проходить тут до 400 одиниць. Особливо напружено складається ситуація на кордоні під час літніх відпусток, коли спостерігається масовий виїзд громадян до України на відпочинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруська митниця припинила блокувати українські кондитерські вироби